Vernisaj – Laboratorul Memoriei
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Vernisaj – Laboratorul Memoriei
Vernisaj – Laboratorul Memoriei
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită Marți, 15 ianuarie, la ora 18.00, la sediul din Calea Griviței 64-66, la deschiderea expoziției „LABORATORUL MEMORIEI – Vlad Basarab”

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, artistul Vlad Basarab concepe un laborator al memoriei, un mediu de salvgardare a cărții ca simbol și instrument al cunoașterii.

Ciclul itinerant, început în 2013 în America, recurge aproape obsesiv la diferite ipostaze ale cărții și fragmente ale ei, îndreptate spre semnalarea pierderii cunoașterii, fie ea colectivă sau individuală. Fiecare pagină devine un strat istoric, iar pierderea lui duce la dispariția întregului.

Fiind preocupat de efectele negative asupra culturii de-a lungul timpului, ceramistul inițiază o expoziție în continuă schimbare, un work-in-progress în care artistul, în postura de arheolog/restaurator, încearcă să protejeze și să conserve această stare de vie fragilitate. Expoziția invită publicul să revină și să asiste la recuperarea artefactelor.

Restaurarea cărților din ceramică, purtătoare ale peceții timpului și experienței expunerilor anterioare, invocă vindecarea și readucerea lor la o structură unitară, puternică.

Lucrările lui Basarab aduc în discuție moduri de transmitere ale memoriei, accentuând nevoia umană de a proteja trecutul și de a conserva adevărul istoric; această necesitate vine tocmai pe fondul fragilității atât a memoriei, cunoașterii, cât și a trecutului. Pentru că lutul poartă informație de la începutul timpului, arderea lui fixează în pagini dimensiunea temporală și insuflă ideea de permanență.

Vernisajul expoziției și lansarea catalogului Arheologia Memoriei vor avea loc marți, 15 ianuarie, ora 18:00 la Muzeul Național al Literaturii Române, sediul din Calea Griviței nr. 64-66.

Expoziția poate fi vizitată între 15 ianuarie și 15 februarie 2019, anunță MNLR într-un comunicat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel