Vernisaj expoziție și lansare album de fotografie – „Regina și frontul”
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația România Culturală și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” invită marți, 24 aprilie 2018, ora 17.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, la vernisajul expoziției și evenimentul de lansare a albumului de fotografie „Regina și Frontul”, apărut la Editura MLR, dedicate personalității Reginei Maria a României, în contextul Centenarului Marii Uniri.

Regina Maria scria în memoriile sale:

„În „Primul Război Mondial" au luptat atât soldații, cât și cei rămași acasă, bătrâni, femei și copii. Regina Maria a luptat cu armele pe care le avea la dispoziție. Prin cunoștințele sale din Franța, Marea Britanie sau Rusia, a reușit să obțină donații pentru aprovizionarea spitalelor. A organizat un serviciu de ambulanță, pentru care a strâns bani, s-a ocupat de organizarea spitalelor, mai întâi la București, apoi la Iași. A mers de multe ori în vizite la spitale, a vorbit cu mii de soldați răniți, pe care i-a consolat și, uneori, le-a dăruit un zâmbet și o fărâmă de speranță. „Toți mă salută cu o bucurie aproape emoționantă, de aceea cred că vizitele mele nu sunt inutile. Le aduc flori, dulciuri, țigări. Cu cei mai grav răniți stau ceva mai mult. Nu se plâng mai deloc. Un lucru mă zguduie mai mult decât aș putea spune și îmi aduce lacrimi în ochi: când îi întreb dacă suferă, îmi spun «Da, sufăr, dar nu contează – fie să ajungi Domnia Ta împărăteasa tuturor românilor», acesta e refrenul etern, fiecare viață măruntă și umilă e gata să-și dea și ultima picătură de sânge, numai să ajung eu «Împărăteasa tuturor românilor.» [...] De ce trebuie să se lase ei uciși ca să-i cârmuiesc eu pe cei mulți, într-o zi pe care oamenii aceștia simpli, probabil, nu vor trăi s-o vadă? De ce?"

Despre album

Albumul de fotografie „Regina și Frontul" reprezintă o continuare fericită a proiectului cultural care a câștigat Premiul pentru Celebrarea Centenarului 2017, pe țară, „Regina Soldat". „Regina și Frontul" este un album bilingv ce poartă semnături cunoscute precum ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, șeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, secretarul de stat dr. Raed Arafat, fostul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, profesori universitari și reputați specialiști.

Vor lua cuvântul în cadrul evenimentului conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, Excelența Sa Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, dr. Raed Arafat, secretar de Stat Ministerul Afacerilor Interne, Ioan Ardeal Ieremia, secretar de Stat Ministerul Culturii și Identității Naționale, pr. Dr. Mihai Hau, consilier patriarhal, conf. univ. dr. Diana Păun, consilier de Stat – Departamentul Sănătate Publică, conf. univ. dr. Ștefan Popescu și drd. Anca Beatrice Todireanu, președinte Asociația România Culturală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel