Fost premier: ”După războiul din Ucraina și dezastrul Brexit, niciun politician de dreapta nu mai pledează pentru ieșirea din UE”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Artur Roman/ Pexels
Fotografie de la Artur Roman/ Pexels
După ”dezastrul Brexit” al Regatului Unit și invazia Rusiei în Ucraina, niciun politician de dreapta din Europa nu pledează în continuare pentru ieșirea țării lor din UE, a declarat Guy Verhofstadt, unul dintre cei mai vechi parlamentari UE.

Guy Verhofstadt, un fost prim-ministru al Belgiei, care este acum europarlamentar pentru grupul centrist Renew Europe, a avertizat că UE ar trebui să se acționeze rapid pentru a realiza o uniune viabilă în domeniul apărării, energetic și fiscal, pentru a face față provocărilor globale tot mai mari.

”Acum este momentul să facem funcționale uniunea fiscală, uniunea energetică și cea a apărării și să o avem pentru următoarele decenii. Pentru că dacă nu o avem, nu vom supraviețui”, a declarat Guy Verhofstadt, potrivit Euractiv.

”Cred că următoarea perioadă din istoria lumii, care a început cu invazia brutală a Ucrainei de către Rusia, este o epocă a imperiilor. Ceea ce am văzut începând acum este o eră complet nouă în istoria lumii”, a spus politicianul belgian.

”Ceea ce văd este că politicienii de dreapta, care în urmă cu zece ani sau chiar acum cinci ani susțin în mod deschis o ieșire a țării lor din Uniunea Europeană, acum nu mai au curajul să spună asta”, a spus fostul premier belgian. 

”De la dezastrul Brexit-ului, de la Războiul din Ucraina, nimeni nu are încă curajul să spună opiniei publice a acestei țări, uite, suntem mai buni, mai în siguranță în afara Uniunii”, a adăugat Verhofstadt.

Citește și:

Liz Truss vrea mai aproape de blocul european. Marea Britanie dă primele semne de reconciliere cu UE

După luni și luni de controverse legate de consecințele Brexit-ului și mai ales de problema încă nerezolvată a protocolului pentru Irlanda de Nord, apar primele semne de reconciliere. Potrivit celor raportate de Politico, Liz Truss, noul premier, nu doar că și-ar fi anunțat disponibilitatea de a participa la prima numire a noii comunități politice europene, ci și-ar fi dorit să găzduiască a doua întâlnire la Londra.

Comunitatea Politică Europeană este noul organism internațional născut dintr-o idee a președintelui francez Emmanuel Macron, salutată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și este concepută ca un instrument de depășire a diviziunilor interne din cadrul UE cu privire la extinderea la noi state membre.

Scopul declarat al lui Macron este de a crea o nouă forță geopolitică bazată pe valorile UE, de a crea o platformă pentru dialog și cooperare politică ca răspuns la obiectivele hegemonice ale Rusiei (dar și ale Chinei) și să primească statele în ”familia europeană” care astăzi sunt parte a Europei doar geografic, fără a trece prin procesul greoi de aderare la bloc.

La început, când Truss și Emmanuel Macron au discutat despre posibilitatea creării unei comunități politice care să includă Regatul Unit, aceasta din urmă a fost reticentă față de idee. Guvernul britanic a vrut să evite reintrarea în ceva prea asemănător cu UE, scrie Europa Today.

Controversele legate de Brexit, inclusiv dezacordul privind regulile comerciale pentru Irlanda de Nord, au determinat Londra să se distanțeze din ce în ce mai mult de Uniunea Europeană. Dar războiul din Ucraina și criza energetică au făcut ca guvernul țării să se răzgândească.

Săptămâna aceasta, Partidul Laburist de opoziție l-a îndemnat pe premierul Truss să participe la întâlnirea care va avea loc pe 6 octombrie la Praga, Republica Cehă, înaintea Consiliului European informal care se va concentra pe conflictul din Ucraina și criza energetică.

”Aceștia sunt aliații noștri, partenerii noștri, există război în Europa. Cu siguranță aș merge”, a declarat purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe, David Lammy. Potrivit rapoartelor unor oficiali britanici către Politico, Regatul Unit ar dori să schimbe numele de ”Comunitatea Europeană” în ”Forumul Politic European”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel