Data publicării:

Verdicul lui Adrian Năstase, după rebeliunea lui Prigojin. „Complicitățile“ de la Moscova care l-au vulnerabilizat pe Putin

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Adrian Năstase a comentat rebeliunea organizată de Evgheni Prigojin împotriva conducerii militare a Federației Ruse.

Ieri, în Federația Rusă a avut loc o rebeliune a Grupului de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, împotriva conducerii militare de la Kremlin. Revolta șefului Wagner a luat sfârșit aseară, după ce Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a purtat negocieri cu acesta și l-a convins să-și retragă trupele din drumul către Moscova. Prigojin și-a motivat gestul prin evitarea vărsării de sânge.

Adrian Năstase, premier al României între 2000 și 2004, a vorbit despre rebeliunea organizată ieri de Grupul de mercenari Wagner, într-o intervenție video pe care a avut-o la Antena 3 CNN.

„Eu cred că banii pe care i-au găsit la Sankt Petersburg erau de la operațiunile din Africa, unde Prigojin și trupele Wagner au acționat. În al doilea rând, cred că nimeni nu și-a pus serios problema că acea coloană de 400 de mașini va intra în Moscova și va ocupa instituțiile de forță. Dacă faci un șanț și oprești blindatele sau dacă lovești prima mașină a coloanei, apoi poți să te ocupi de cei care au rămas blocați. Prin urmare, nu cred că a fost altceva decât o modalitate de negociere pe care și-a asumat-o și a acceptat-o Prigojin.

CITEȘTE ȘI      -      Piața Roșie din Moscova a rămas închisă. Garduri de fier au fost ridicate la intrările în Kremlin / foto

Cred, însă, că Putin a ieșit vulnerabilizat din această poveste. După părerea mea, și el se cam săturase de această indisciplină a lui Prigojin și cred că soluția pe care Lukașenko a mediat-o i-a ajutat pe amândoi. Probabil că Putin a știut despre aceste chestiuni, a vorbit din timp cu Lukașenko și au aranjat această formulă.

Nu cred că Vladimir Putin va uita această umilire a sa, ci în perioada următoare se vor întâmpla anumite lucruri. În momentul în care echipa Wagner nu va mai fi unită și nu va mai putea să acționeze, nu va mai reprezenta un pericol.  Mulți vor fi preluați în armata regulară, iar ceilalți vor rămâne probabil disponibili pentru noi acțiuni în Africa sau poate pentru acțiuni de comando, eventual în Ucraina.

Au fost niște complicități la Kremlin și cred că Putin se va concentra pentru a descoperi aceste complicități. Sunt convins că au fost unii nemulțumiți care într-un fel, discret, au încurajat aceste lucruri și bănuiesc faptul că în perioada următoare vom remarca anumite accidente care se vor întâmpla, anumite acțiuni în instanță și așa mai departe.

Gândiți-vă la mesajul dat de Putin, cu lovitura de stat, cu trădarea, în timp de război. După ce ai făcut aceste afirmații, să rămâi după aceea într-o poveste în care purtătorul de cuvânt spune că dosarul s-a închis - știam că dosarele se închid de către instanță - e puțin ciudat. E clar că vor fi numeroase urmări și este cert că Rusia iese slăbită din această poveste. În mod paradoxal, Putin este considerat de către Occident răul cel mai mic. Acest incident a permis reluarea unui anumit tip de dialog între țări membre NATO și Putin“, a conchis Adrian Năstase.

CITEȘTE ȘI      -      Blinken a făcut radiografia rebeliunii lui Prigojin. De ce e „îngrijorătoare“ pentru SUA o situație de instabilitate în Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel