Vera Jourova: „Nu am oprit nimic, procesul continuă”. Ce s-a întâmplat cu planul de redresare al Ungariei
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Planul de redresare al Ungariei își continuă procesul birocratic, în ciuda speculațiilor apărute în presă, susține Vera Jourova. 

Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat în cadrul Parlamentului European că nu a fost decisă suspendarea aprobării planului de redresare a Ungariei, conform G4 Media.

„M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a declarat Jourova.

Aceasta a amintit că decizia în privința aprobării planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată.

„Sigur că Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înșelat”, a precizat Vera Jourova.

Renew, pune la îndoială buna credință a Ungariei

Guy Verhofstadt, din partea grupului Renew, este europarlamentarul care a deschis acest subiect, bazându-se pe o informație care a circulat în presa germană și s-a declarat nemulțumit la rândul său din cauza faptului că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a răspuns unei întrebări similare adresată de liderul Renew, Dacian Cioloș. 

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, a anunțat miercuri printr-un mesaj pe Twitter, că Executivul de la Bruxelles suspendă aprobarea planului de redresare al Ungariei, trimis de Guvernul lui Viktor Orbán. Apoi informația a fost reluată de liderul Renew într-o intervenție avută în ședința Parlamentului European. În cadrul acelei ședințe s-au discutat concluziile summitului Consiliului European din 24-25 iunie, în care a participat și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. 

„Doamnă președintă, săptămâna trecută, noi, deputații din Grupul Renew, v-am trimis o scrisoare prin care solicitați suspendarea adoptării pachetului de redresare al lui Viktor Orbán (…) Ieri, am aflat de la presa germană că acceptați această cerere și că intenționați să suspendați adoptarea planului, pentru moment. Doamnă președintă, a nu aproba pachetul de redresare ungar în această etapă nu înseamnă a pedepsi Ungaria, ci a-i pedepsi pe Orbán și pe cei care folosesc banii europeni pentru a lovi Europa”, a declarat Cioloș în plen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel