Venus Williams suferă de sindromul Sjogren. Ce este şi cum se manifestă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Venus Williams a mărturisit că suferă de sindromul Sjogren. 

"Ochii tăi sunt atât de uscați încât nu poți funcționa. Sau ai gura atât de uscată încât…nici nu vreau să menționez consecințele", a declarat Venus Williams într-un podcast. Aceasta le-a transmis celor care suferă de această boală că "Sper că primești îngrijirea de care ai nevoie! Trebuie să afli ce medicamente funcționează pentru tine. Asigură-te că dormi suficient, află care este limita ta. Dacă depășiți limita, puteți începe să vă prăbușiți. Încă poți realiza aceleași lucruri, dar va trebui să o faci într-un mod pe care să-l poți susține”.

Acest sindrom este şi motivul pentru care sportiva americană s-a retras din tenis. 

"Oricât de mult am muncit, eram epuizată, cu respirație scurtă și nu mă simțeam niciodată în formă. E frustrant…Simptomele mele s-au agravat progresiv, până în punctul în care nu am mai putut juca tenis profesionist”, a mai declarat ea, citată de Prosport.

Ce este şi cum se manifestă sindromul Sjogren 

Sindromul Sjögren este o boală autoimună cronică în care sistemul imunitar al corpului atacă și distruge glandele care produc umorile, cum ar fi glandele salivare și lacrimale. Acest lucru duce la o scădere semnificativă a secrețiilor salivare și lacrimale, ceea ce provoacă simptome cum ar fi uscăciunea gurii și a ochilor. Sindromul Sjögren poate afecta, de asemenea, alte glande care produc umori, cum ar fi cele din gât, nazale și vaginale, ceea ce poate duce la uscăciune în aceste zone.

Simptomele comune ale sindromului Sjögren includ:

- Uscăciunea gurii (xerostomia): Persoanele cu sindrom Sjögren pot avea dificultăți în a înghiți, vorbi sau mânca din cauza scăderii producției de salivă.

- Uscăciunea ochilor (keratoconjunctivita sicca): Acest simptom poate provoca senzația de nisip sau corp străin în ochi, roșeață, iritație și sensibilitate la lumină.

- Uscăciune în alte zone: Pot apărea și alte zone cu uscăciune, cum ar fi gâtul, nasul, pielea și zona vaginală.

- Durere și umflături articulare.

- Oboseală și slăbiciune.

- Sensibilitate la temperaturi reci sau calde extrem.

- Dureri musculare.

- Probleme cu concentrarea și memoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel