Venus și Jupiter, fenomen spectaculos. Astronomul Adrian Şonka: Uitați-vă la 5:20!
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Planetele Venus și Jupiter se află la milioane de kilometri distanță, dar văzute de pe Pământ par că se ciocnesc. Este vorba despre o conjuncție planetară care are loc anual, dar care anul acesta este mai spectaculoasă.

Conjuncția dintre Venus și Jupiter

În zilele următoare, cele două planete vor merge pe drumuri separate și se vor îndepărta. Un spectacol asemănător va mai avea loc tocmai în anul 2039.

O conjuncție este atunci când două planete, văzute de pe Pământ, par că se apropie sau că se ating pe cer.

Orbita reală a planetelor se află la o distanță de aproximativ 430 de milioane de mile, dar alinierea lor aparentă văzută de pe Pământ dă iluzia că se ating.

Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, a făcut următoarele precizări: „Practic, în următoarele trei, patru dimineți, trebuie să privim înspre răsărit, înspre est, undeva începând cu ora 05:20 dimineaţa, până pe la ora 06:00, când se face lumină. Şi vom vedea înspre orizont doi aștri foarte strălucitori. Dacă îi urmărim în fiecare zi, vom vedea cum unul dintre ei, Venus, cel mai strălucitor, se va mișca, se va apropia de Jupiter.”

„Dacă vrem să mai vedem un fenomen asemănător, trebuie să mai așteptăm până în 2039, pentru că atunci vor fi la fel de apropiate ca şi acum”, a mai spus astronomul, sâmbătă, 30 aprilie, într-o intervenție la Antena 3.

„Şi Venus este mai apropiată şi de noi şi de Soare faţă de cum este Jupiter şi se mişcă cel mai repede, drept pentru care în fiecare an Venus străbate tot cerul şi se apropie uneori de planetele pe care le găsește în drum. De aia Venus este planeta care se apropie cel mai des de restul planetelor", a spus Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti la Antena 3.               

Pe 30 aprilie, avem două evenimente importante: eclipsa de Soare/Lună Nouă în Taur și conjuncția Venus-Jupiter în semnul Peștilor.

Eclipsa de Soare/Luna Nouă în Taur de pe 30 aprilie are menirea să seteze o nouă destinație pentru următoarele șase luni. Pentru fiecare dintre noi într-un domeniu.

Iar conjuncția Venus-Jupiter din semnul Peștilor ne oferă vehiculul/instrumentul pentru a obține ce ne dorima/a ajunge la destinație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel