Venus dă semne de activitate geologică înrudită cu cea a Pământului
Oamenii de știință au găsit noi informații despre suprafața planetei Venus.
Conform BBC, cercetătorii au descoperit că părți ale suprafeței planetei Venus se mișcă precum părți ale scoarței Pământului. În timp ce această activitate nu este generată cel mai probabil de plăcile tectonice, ca pe Terra, procesul ar putea fi înrudit cu activitatea tectonică de pe planeta noastră, cu grad de „verișor”. Descoperirile oamenilor de știință sunt în linie cu viziunea tradițională privind planeta Venus. Astfel, experții se îndreaptă spre concluzia că planeta este cel mai probabil vie.
Europa va lansa o navă spațială, EnVision, pentru a cartografia prin radar planeta și pentru a aduna măsuri spectroscopice ale suprafeței și atmosferei corpului ceresc. NASA trimite la rândul său două sonde spațiale către Venus, Veritas și DaVinci+, până la finalul decadei.
Mișcările de pe Venus seamănă oarecum cu mișcările tectonice ale Pământului
„Am identificat un șablon până acum nerecunoscut de deformare tectonică pe Venus, unul care este condus de mișcările interioare la fel ca pe Pământ”, a transmis autorul studiului care privește corpul ceresc, Paul Bryne de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.
„Chiar dacă este diferit față de mișcările tectonice pe care le vedem în prezent pe Pământ, șablonul aduce dovezi ale unei mișcări interioare care este exprimată la suprafața planetei”, a adăugat el. Oamenii de știință au detectat semnale că blocuri de crustă stâncoasă a regiunii inferioare a planetei s-au rotit și mișcat lateral unul față de celălalt.
Această mișcare este comparabilă cu activitatea relativ recentă a fragmentelor de gheață care se mișcă în jurul regiunilor polare ale Pământului. Bucățile au între 100 și 1.000 kilometri lungime și sunt asemănătoare cu scoarța planetei noastre din: bazinele Tarim și Sichuan din China, bazinul Amadeus din Australia și masivul Boem care se află sub Republica Cehă.
Cercetarea aceasta ne învață multe despre a doua planetă de la Soare
Richard Ghail din cadrul misiunii EnVision a Agenției Spațiale Europene a spus: „Această cercetare ne arată că mai sunt multe de învățat despre Venus și că există un spectru mult mai larg de mobilitate la suprafață decât plăcile tectonice”.
În mod tradițional, s-a crezut că litosfera planetei Venus este o bucată continuă de rocă, în contrast față de cea a Pământului, care este împărțită într-un mozaic de plăci tectonice mobile. Luna, Marte sau chiar Mercur ar avea litosfere statice la rândul lor, dar se pare că Venus are o litosferă cu un anumit grad de mobilitate, chiar dacă nu este nici măcar apropiat de mișcarea Pământului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News