Venezuela: Parlamentul cere sprijinul comunităţii internaţionale
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Maduro
Maduro
Parlamentul venezuelean solicită sprijinul comunităţii internaţionale pentru a nu recunoaște mandatul de arestare împotriva liderului opoziţiei, Julio Borges.

Parlamentul venezuelean, singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei preşedintelui Nicolas Maduro, a cerut joi sprijinul comunităţii internaţionale căreia i-a cerut să nu recunoască mandatul de arestare decis de Curtea Supremă din Venezuela împotriva liderului opoziţiei, Julio Borges, aflat în exil în Columbia, relatează AFP.

Parlamentul a afirmat într-un comunicat că măsura împotriva lui Julio Borges 'este de natură politică şi nu ar trebui recunoscută de o instanţă străină'. Curtea Supremă din Venezuela a ordonat miercuri 'arestarea imediată' a fostului preşedinte al Parlamentului pentru presupus complot în vederea asasinării preşedintelui Nicolas Maduro într-un atac cu drone cu explozibil şi a lansat procedura pentru judecarea lui Borges.

19 persoane acuzate

Opozantul venezuelean în exil Julio Borges a calificat drept farsă atentatul care, potrivit preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost întreprins împotriva sa sâmbăta trecută la Caracas. În afară de Borges, Maduro a acuzat de implicare în 'atentat' un deputat al opoziţiei venezuelene, Juan Requesens, 29 de ani, care a fost arestat marţi. Parlamentul a cerut 'eliberarea sa imediată'. Potrivit procurorului, în total 19 persoane ar avea 'legătură directă' cu acest 'atentat' care, conform guvernului, a fost organizat dintr-o fermă din Chinacota, în Columbia, de indivizi care au primit 50 de milioane de dolari.

Începând de sâmbătă, Nicolas Maduro a acuzat opoziţia venezueleană şi pe fostul preşedinte columbian Juan Manuel Santos că s-ar afla în spatele acestui atac organizat cu fonduri provenind din Statele Unite. Bogota şi Washingtonul au negat orice implicare, iar opoziţia venezueleană a afirmat că atacul a fost doar o înscenare. Uniunea Europeană a cerut joi o 'anchetă cuprinzătoare şi transparentă (...) pentru a stabili faptele prin respectarea deplină a statului de drept şi a drepturilor omului', exprimându-şi totodată regretul că 'evenimentele recente au agravat tensiunile în Venezuela'.

Vezi și: Atentat Maduro. Julio Borges, acuzat, respinge mandatul de arestare


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel