Veneţia activează sistemul MOSE - se anunţă o creştere a apei cu 1,4 metri
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Autorităţile veneţiene au anunţat că vor activa sistemul de apărare MOSE, în contextul unei prognoze conform căreia nivelul apei din zonă va creşte cu peste 1,4 metri. 

Sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor MOSE - numele italian al profetului Moise - a fost conceput pentru a proteja Veneţia în fața creşterii nivelului apei în urma furtunilor. Sistemul constă în 78 de bariere pe care municipalitatea din Veneţia poate să le ridice în faţa a trei intrări în oraş şi a devenit operaţional în 2020, scrie Digi24.ro.

Nivelul apei ar urma să crescă până miercuri seară cu peste 1.4 metri după ce meteorologii au anunțat noi furtuni pentru zilele de miercuri şi joi, iar autoritățile se așteaptă ca vineri să fie inundații. Astfel, primarul a decis activarea MOSE. 

Mareele înalte in Veneția apar în mod normal între octombrie și martie și durează câteva ore, afectând predominant cele două zone mai joase - și cele mai vizitate - ale orașului: San Marco și Rialto. Fenomenul este de obicei cauzat de o combinație între mareea excepțional de ridicată, presiunea atmosferică scăzută și prezența vântului Sirocco

În ultimii ani, frecvența și severitatea acestora au crescut din cauza schimbărilor climatice. Pe 12 noiembrie 2019, orașul a fost devastat de o maree alta care a atins 187 de centimetri, aproape 90% din oraș fiind inundat. 

Experţii afirmă că va fi nevoie, probabil, ca sistemul să rămână activ în permanenţă în jurul anului 2075 dacă schimbările climatice - şi implicit creşterea nivelului mărilor - nu vor fi reduse într-o manieră decisivă.

Inundaţii de proporţii în Italia la început de octombrie 

 

Imaginile filmate de localnici arată cum torentele au luat în stăpânire drumurile și podurile, au luat la vale mașini și scutere, ba chiar au târât și un autobuz.  Apa a luat pe sus mașini și a inundat casele în zone din sudul și sud-estul Franței. Într-o singură zi a plouat cât pentru câteva luni.

Râurile au ieșit din matcă și s-au revărsat pe străzi. Circulația a devenit imposibilă, iar un exemplu este traficul dintre Marsilia și alte orașe, întrerupt după ce torenții au acoperit șoselele.  Nici circulația feroviară nu a fost scutită de probleme, după ce apele au distrus terasamentul.

VEZI ŞI Inundații de proporții în Italia și Franța / VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel