Data actualizării:
Data publicării:

Vela: ”SMURD, un ONG privat”. Ce scrie în lege despre cadrul de funcţionare al SMURD

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Autospecială SMURD. FOTO: IGSU
Autospecială SMURD. FOTO: IGSU

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că auditul de la MAI nu îl vizează în mod special pe Raed Arafat, dar şi că SMURD este un ONG privat care foloseşte bani publici. Cu toate astea, ministrul Vela este contrazis chiar de lege. 

Alegeri prezidentiale 2024

În ceea ce priveşte o posibilă privatizare a SMURD, ministrul de Interne a subliniat că acest lucru nu este cu putinţă şi că ideea a fost lansată de Victor Ponta.

"Cu tot respectul faţă de domnul Ponta, cred că este o atitudine mai mult electorală. Repet, auditul nu stabileşte privatizarea cuiva, ci face o radiografie la momentul de faţă. Este o aberaţie ceea ce se spune. Nu e vorba de privatizarea SMURD, care este chiar privat. Asociaţia SMURD este un ONG privat, format din persoane fizice, care foloseşte bani publici. Deci, cum ai putea să privatizezi, legal, un ONG? Domnul Ponta a lansat o temă, din punctul meu de vedere, pentru imaginea sa publică", a afirmat Marcel Vela.

Ce scrie în lege 

Deşi ministrul a catalogat SMURD drept un ONG privat cu acces la bani publici, legea îl contrazice. Mai exact, este vorba despre legea 95/2006, articolul 119, care oferă cadrul legal de funcţionare al SMURD. 

"SMURD sunt structuri publice integrate de intervenție, fără personalitate juridică, care funcționează în organigrama inspectoratelor pentru situații de urgență, respectiv a Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență, având ca operator aerian structurile de aviație ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și, concomitent, după caz, în structura autorităților publice locale și/sau a unor spitale județene și regionale de urgență", se arată în textul legii. 

Cine finanţează SMURD 

Legea 95/2006 arată şi de unde vin banii pentru finanţarea SMURD. 

"(1) Activitatea SMURD este finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne, de la bugetul autorităților publice locale, precum și din alte surse prevăzute de lege, inclusiv din donații și sponsorizări.

(2) Activitatea cu caracter medical a echipajelor de terapie intensivă mobilă, de salvare aeriană, precum și materialele consumabile pentru acordarea primului ajutor calificat utilizate de personalul paramedical al inspectoratelor pentru situații de urgență și al autorităților publice locale este finanțată din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate prin spitalele care coordonează medical activitatea la nivel județean și la nivelul municipiului București, precum și de la bugetul de stat și prin alte surse financiare prevăzute în lege.

(3) Medicii-șefi ai SMURD nu pot beneficia de sponsorizări și/sau finanțări, direct ori indirect, pentru participare la conferințe, congrese și alte tipuri de manifestări de către firmele care comercializează produse farmaceutice și/sau materiale sanitare ori firmele care reprezintă interesele acestora, firmele de aparatură medicală și nici de către firmele care comercializează ambulanțe și alte vehicule de intervenție sau reprezentanții acestora. În situații speciale, bine justificate, se pot obține excepții doar cu aprobarea, după caz, a ministrului sănătății sau a ministrului afacerilor interne", este stipulat în articolul 122 al legii. 

În ceea ce priveşte o posibilă demitere a lui Raed Arafat, Marcel Vela a declarat că decizia este la premierul Ludovic Orban, deoarece Raed Arafat este secretar de stat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel