Vehicul blindat din Israel, controlat de la distanţă ca pe Xbox
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Un echipament militar de ultimă generaţie este controlat acum de la distanţă, cu un joystick de Xbox. 

Tehnologia militară dezvoltată în Israel este, de obicei, prietenioasă cu utilizatorii. Avioanele F-4 Phantom ale IAF erau fost echipate cu oglinzi retrovizoare pentru ca piloții să nu mai întoarcă capetele pentru a vedea în spate, iar puștile de asalt Galil dispun de desfăcătoare de sticle.

Nici vehiculul blindat Carmel nu face excepție. Proiectul a fost dezvoltat, de altfel, cu ajutorul gamerilor. De aceea, vehiculul poate fi controlat prin intermediul unui controller Xbox, preferat de piloții tineri, familiarizați cu jocurile video. Pentru aceștia, volanele, pedalele și manetele din alte vehicule militare reprezintă elemente ale trecutului.

Când trage tunul de pe Carmel

Vehiculul, care dispune de senzori și camere pentru a „vedea” în exterior, folosește inteligența artificială pentru a găsi cea mai rapidă și sigură cale de înaintare. Carmel, construit de Israel Aerospace Industries, este echipat cu un tun automat, iar în viitor va primi, cel mai probabil, rachete antitanc și antipersoane.

Deși sunt capabili să identifice și țintească singuri inamicii, algoritmii de pe Carmel nu deschid focul fără permisiunea operatorului uman. Printre algoritmii folosiți sunt și unii inspirați de motorul grafic Unity, folosit în foarte multe jocuri video populare, scrie go4it.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel