Data publicării:

"Vecinul era încă în viață și l-a sunat pe nepotul său să vină să-l scoată de sub dărâmături". Experiența civililor ucraineni din primele momente ale războiului

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Una dintre miile de povești care demonstrează trauma prin care trece Ucraina, dar și atacurile Rusiei asupra amplasamentelor civile. Totul s-a perecut în primele etale ale războiului, în urmă cu 2 ani.

În timpul bombardamentelor din Borodianka, Mykhailo Kokidko și fiul său au suferit un șoc din cauza exploziilor. Familia a scăpat cu greu din casa aflată în flăcări și sub risc de colapsare. După evacuare, bărbatul a ajuns în satul învecinat Zahaltsi.

„Am aflat de la televizor că a început războiul. Și apoi, nu-mi amintesc exact, undeva pe 26 sau 27 februarie, bombele rusești au aterizat pe strada Tsentralna. Atunci mi-am dat seama că este război.

Au început să tragă cu mitraliere și tunuri asupra casei noastre și celei din apropiere. Casa de peste drum, numărul 306, a luat foc, iar ferestrele noastre s-au spart, dar casa a rămas în picioare. Nu am rude apropiate, așa că nu aveam unde să merg. Stăteam în apartament, iar soția și fiul meu s-au ascuns în beci”, notează KHPG.org.

„Unda de șoc a spart ferestrele apartamentului nostru, așa că le-am acoperit cu folie. Era frig.”

„Îmi amintesc că soția a venit de la subsol în seara aceea să ia cina și a spus că a văzut o mașină parcată lângă casă. Apoi, o femeie și doi bărbați au coborât din mașină. Ea le-a spus: "Sunt oameni care locuiesc aici." Și bărbatul i-a răspuns: "Nu te privește, fă-ți treaba."”

„Bănuiesc că au instalat un far pentru avion. Am auzit ceva fluierând după o oră (tocmai pusese ceainicul pentru a face ceai). Am crezut că e o rachetă. Nu m-am gândit imediat la avion. Apoi, gândul - gata, asta e sfârșitul. Și literalmente trei sau patru secunde mai târziu - boom! Lumina s-a stins, și asta a fost... Am fost aproape de epicentrul exploziei: totul era distrus, mobilierul era împrăștiat, iar peretele vecinului a căzut în dormitorul nostru. S-ar fi terminat pentru ea dacă soția ar fi fost acolo. Cu toate acestea, doar ușa a fost smulsă.

Fiul meu a avut șoc traumatic; cioburi i-au tăiat pieptul, stomacul și fața. Și eu am suferit un șoc traumatic.

În hainele în care eram, am ieșit imediat din casă. Nu am luat nimic cu noi. Totul a rămas în apartament. Cred că a fost o bombă de cu mult explozibil sau incendiară, pentru că totul a luat foc rapid.”, a mai spus suprabiețuitorul.

„Cine ar fi crezut că se va întâmpla asta? Ziceau că trebuie să facem un bagaj de urgență. Îl aveam. Dar chiar l-ai fi remarcat într-o astfel de situație? După explozie, totul s-a prăbușit, praf, întuneric... În plus, după prima lovitură a bombei, mi-am pierdut auzul și auzeam aproape nimic. Avionul s-a întors imediat și a aruncat o a doua bombă. Dar nu am mai auzit-o.

Când ne-am revenit puțin, am rugat un ofițer rus să-l ducă pe fiul meu la spital, pentru că deja era ora restricției de circulație și era periculos să merg singur. Soția mea a mers să petreacă noaptea într-un hambar cu vecinii, iar eu am rămas în apartamentul distrus. Dimineața, fiul meu s-a întors de la spital, și dintr-o dată, am văzut din nou avioane rusești. Au aruncat bombe pe blocurile cu nouă etaje.

Atunci ne-am pregătit și am mers să-i vizităm pe prietenii noștri din satul Zahaltsi, la aproximativ 10 kilometri de Borodianka. De acolo, soția și fiul meu au plecat în regiunea Rivne. Dar eu am rămas și am supraviețuit întregii ocupații. Am văzut rușii intrând în casă. Au sărit peste gard, iar câinele a început să latre.”, a fost mărturia bărbaului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel