Vecină cu România, țara devenită refugiu pentru superyacht-urile deținute de oligarhii ruși sancționați
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de mali maeder, de la Pexels
Fotografie creată de mali maeder, de la Pexels
De luni de zile, oligarhii ruși s-au străduit să-și mute bunurile, inclusiv iahturile de lux și avioanele private, pentru a evita confiscarea lor de către Statele Unite și țările europene.   

Cel puțin cinci superyacht-uri deținute de oligarhi ruși au acostat în Turcia de la începutul războiului din Ucraina, marcând o încercare a ultrabogaților națiunii de a evita sancțiunile occidentale. Turcia a devenit de atunci un refugiu sigur, deoarece națiunea încă nu și-a impus propriile sancțiuni împotriva Moscovei pentru invazia sa în curs.

Cel mai recent superyacht, o navă de lux de 400 de milioane de dolari numită Flying Fox, a sosit în Bodrum, Turcia, duminică dimineață, potrivit Insider. Acea navă este deținută de Dmitri Kamenshchik, președintele aeroportului Domodedovo din Moscova.

Alte iahturi care au navigat spre Turcia aparțin fostului agent KGB Vladimir Strzhalkovsky, mogulului oțelului Alexander Abramov și miliardarului Roman Abramovici. 

După cum a raportat anterior Newsweek, Abramovici a trimis un iaht de 600 de milioane de dolari numit Solaris la Bodrum pe 21 martie. O zi mai târziu, a trimis un al doilea superyacht, care valorează 700 de milioane de dolari, în stațiunea Marmaris.

Fiecare dintre cele cinci superyacht-uri variază în prețuri între 85 de milioane de dolari și 700 de milioane de dolari, potrivit Insider. Noile lor locații din Turcia sunt mai sigure decât în ​​alte părți ale lumii. Cu toate acestea, un avocat specializat în superyacht-uri, a spus că navele nu sunt neapărat imune la sancțiunile viitoare.

”În cele din urmă, soarta noii flote turcești depinde de relația proprietarilor reali cu guvernul turc”, a declarat Benjamin Maltby, partener la Keystone Law, pentru Insider. ”UE și SUA vor trebui doar să aștepte ca vânturile politice să se schimbe, iar această așteptare poate fi una foarte lungă” a adăugat el. 

Rușii bogați au încercat, de asemenea, să-și mute banii în imobiliare din Orientul Mijlociu pentru a evita pedepsele din Occident. La sfârșitul lunii martie, Newsweek a raportat că companiile imobiliare din Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU) au vândut mai multe proprietăți rușilor care au plătit cu numerar sau cu aur.

Alte națiuni precum Israel, Spania, Italia și Regatul Unit au luat măsuri severe împotriva oligarhilor și au confiscat active în valoare de milioane de euro. Săptămâna trecută, Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a anunțat că a confiscat un superyacht de lux de 348 de picioare deținut de oligarhul rus Suleiman Kerimov în Fiji.

Nava a marcat cea mai mare captură americană de la un oligarh rus de la începutul războiului la sfârșitul lunii februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel