Vecin liniştit, casă liniştită. Chirieac: Dacă Ucraina intră în UE, e un câştig mai ales pentru România. Nu mi-e teamă că va deveni o superputere
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Bogdan Chirieac spune că Ucraina nu reprezintă niciun fel de ameninţare pentru nimeni în regiune dar că, în situaţia în care va deveni stat membru UE, va influenţa la modul pozitiv relaţiile de la graniţa cu România şi, de ce nu, dezvoltarea economică a vecinilor.

S-a dat startul şi pe anul acesta la episodul 1 din sezonul 4 al îndrăgitei serii de dezbateri şi analiză politică marca DC News TV - Deferiţi mass-media cu Gușă, Chirieac și Vâlcu. Încă din primele minute, analistul politic Bogdan Chirieac a avut o intervenţie în care a ţinut să dea asigurări că dacă Ucraina va întruni condiţiile de eligibilitate pentru a fi parte din Uniunea Europeană, va fi un câştig pentru toată lumea şi, mai cu seamă, pentru România, care va avea un vecin stabil.

"Eu nu ştiu de ce vă îngrijoraţi în acest moment! Rusia a încetat să mai fie o superputere, am văzut cu toţii care este potenţialul său militar şi economic, am văzut cu toţii că tipul ăsta de politică autoritară nu dă rezultate... Cozmin (n.r. Guşă) o să spună - Bine, da' China? E un caz aparte. Şi avem nevoie de multe ore de discuţii prea serioase ca să începem să-nţelegem ce se întâmplă în China. Se spune că Ucraina o să învingă Rusia. Nu ştiu ce înseamnă ca Ucraina să învingă Rusia! Să asedieze Moscova şi să semneze Kremlinul pacea necondiţionată? Chiar nu înţeleg ce înseamnă ca Ucraina să învingă Rusia" a spus Chirieac.

"Nici Germania nu a învins Rusia în 1917, dar uite ce s-a întâmplat! Nici după Războiul Crimeii n-au ajuns armatele la Moscova!" a intervenit Val Vâlcu.

"Nu mi-e teamă că Ucraina va deveni o superputere în regiune. Înainte de război, Ucraina, la populaţie dublă faţă de România, n-avea nici măcar jumătate din PIB-ul nostru. Ucraina, înainte de război, era un stat eşuat la fel ca Rusia, un stat oligarhic, şi n-am motive să cred, după ce am văzut ce a votat Parlamentul ucrainean vis-a-vis de drepturile minorităţilor, că lucrurile s-au schimbat. Şi cred că dacă Ucraina va îndeplini criteriile de aderare la Uniunea Europeană e un câştig pentru toată lumea, inclusiv pentru România sau mai ales pentru România. O să aibă un vecin stabil şi, odată cu trecerea timpului, şi prosper", a mărturisit Chirieac. 

Emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel