Vaslui: Problema neacordării subvenţiilor pentru serviciul de apă şi canalizare, discutată în Colegiul Prefectural
Şefa Inspectoratului Teritorial Vaslui al Consiliului Concurenţei, Artemiza Palaghiu, a atras atenţia, joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Vaslui, cu privire la faptul că niciun consiliu local din judeţ nu acordă, aşa cum prevede legea, subvenţii pentru apă şi canalizare, în condiţiile în care Vasluiul are cel mai mare preţ din ţară pentru aceste servicii.
"A avut loc creşterea tarifului la serviciul de apă potabilă şi canalizare în judeţul Vaslui care a ajuns la peste 9 lei cu TVA. Dacă nu mă înşel, în momentul actual este preţul cel mai mare din ţară. Noi am făcut un studiu la Consiliul Concurenţei vizavi de toate asociaţiile şi operatorii regionali. Se va impune cu necesitate acordarea subvenţiilor la apă pentru populaţie. Legea privind serviciul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare a fost modificată prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, care spune că se vor acorda ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile şi persoanele singure care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară pe membru de familie. În lege nu se spune că se pot acorda aceste aceste ajutoare, cum este în cazul ajutoarelor de stat, acest lucru este imperativ. Nu există niciun consiliu local în judeţul Vaslui care să aibă în vedere această situaţie, care se impune o dată în plus prin creşterea tarifului la apă", a precizat Artemiza Palaghiu.
Prefectul judeţului, Eduard Popica, a afirmat că primarii, potrivit legii administraţiei publice locale, sunt suverani şi că el nu le poate impune să dea aceste subvenţii, dar s-a arătat convins că cei mai mulţi dintre edilii locali nu au propus hotărâri prin care să acorde ajutoarele băneşti deoarece nu cunosc legislaţia.
"Intervine legea 215/2001, unde autonomia locală este suverană. Atât primarul, cât şi consiliul local funcţionează după această lege şi nicio altă entitate din judeţ nu poate să intervină. Noi nu putem să-i spunem unui primar: "Fă aşa!". Dumnealui face cum crede de cuviinţă sau consiliul local emite hotărâre de consiliu local cum crede de cuviinţă şi vine către Instituţia Prefectului pentru verificarea legalităţii. Noi atunci putem interveni dacă prin acea hotărâre de consiliu local nu s-a respectat legea. Vă propun să faceţi scris Instituţiei Prefectului şi noi, prin radiograme şi adrese, le vom aduce la cunoştinţă primarilor aceste prevederi legislative. Eu vă spun că jumătate din ei nu ştiu despre această prevedere", a menţionat prefectul Eduard Popica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News