Data actualizării:
Data publicării:

Vasile Pușcaș, despre momentul ratat la summitul de la Sibiu: Era mare nevoie..

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Profesorul Vasile Pușcaș, fost negociator şef al României cu Uniunea Europeană, a vorbit despre UE și summitul de la Sibiu.

În contextul Brexitului și crizelor de la nivelul Uniunii Europene, Vasile Pușcaș spune că UE ar fi trebuit să-și reconfigureze structura, funcțiile, și chiar să se refondeze.

„Se discută despre viitorul Uniunii Europene de aproape două decenii, dar o criză existențială a organizației s-a prelungit după 2004 până în pezent. Acum, când Brexit-ul semnalează opțiuni de dezintegrare, chiar dacă mai există state europene (ex.Balcanii de Vest) ce-și manifestă dorința de aderare la Uniunea Europeană, iar în plan internațional se remarcă acțiuni ale unor entități cu pretenții și obiective regionale și globale, este mai mult decât evident că organizația regională interguvernamentală cu sediul în Bruxelles ar fi trebuit să-și reconfigureze structura și funcțiile, chiar să se refondeze. Or, pentru aceasta era mare nevoie de un semnal clar și credibil de uniune în aspirații, voință, resurse și acțiune pe care, din păcate, la Sibiu, liderii europeni nu au fost în stare să-l înfățișeze. Ascunzându-se în spatele unui așa-numit pragmatism (de fapt un utilitarism mercantil-electoralist), aceștia au preferat să amâne o discuție serioasă despre viitorul Uniunii Europene, lăsând ca lucrurile să evolueze de la o zi la alta și doar să reacționeze la stimulii momentului. Spre dezamăgirea cetățenilor europeni, a partenerilor de dialog social și a mediului de afaceri din Uniunea Europeană care spun, în continuare, că apartenența la Uniunea Europeană și procesul integrării europene sunt lucruri bune și dezirabile”, a precizat Vasile Pușcaș pentru Ziarul Făclia.

Liderii europeni se comportă precum „înaintașii lor din secolul XIX”

„La o săptămână după întrunirea din România a Consiliului European informal se observă că scena politică și electorală europeană este și mai complicată, că unii candidați la posturi de top ale instituțiilor din Bruxelles sunt tot mai contestați, chiar dacă au sperat la o susținere vizibilă în conclavul din Sibiu. Iar liderii statelor membre ale Uniunii Europene transpun acum diferențierile și chiar divergențele manifestate la Sibiu într-o agitație accentuată, în noi întâlniri bilaterale sau alte formate pentru a se poziționa în următoarele structurări de putere ale procesului decizional european de după alegerile de la sfârșitul acestei luni. Ca să fac o paralelă istorică, liderii europeni actuali se comportă precum înaintașii lor din sec.al XIX-lea în cadrul Concertului European. Ceea ce nu poate fi în favoarea Uniunii Europene, deși eu sper ca rezultatul viitorului vot european să fie un sunet ascuțit de clopoțel pentru trezirea la realitate, de alarmare a tuturor europenilor”, a mai adăugat profesorul Pușcaș.

În ceea ce privește declarația adoptată la Sibiu, fostul negociator șef al României cu UE conideră că aceasta „a fost mai degrabă un discurs menit să insufle optimism alegătorilor din statele membre.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel