Vasile Ioana: Cum și când folosim corect Agheasma Mare. Cazurile în care se ia cu binecuvântarea duhovnicului
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Vasile Ioana a transmis un mesaj prin care a explicat cum și când folosim corect Agheasma Mare.

„Cum și când folosim Agheasma Mare? Apa sfințita de preot, în ziua Botezului Domnului, este numita Agheasma Mare (din grecescul "agiasmos"-sfințire).

În viața și casele oamenilor, Agheasma Mare este prezență sfântă și sfințitoare - "izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, plină de putere îngerească".

CÂND SE CONSUMĂ?

-în ajunul Bobotezei (zi de ajunare sau de post aspru);

-începând din ziua Botezului Domnului, 6 ianuarie, și până în 14 ianuarie (odovania praznicului), inclusiv;

-în posturile de peste an sau în vreme de necaz, ispită ori grea suferință, cu binecuvântarea duhovnicului.

CUM SE CONSUMĂ?

Pe nemâncate, pentru că nimic din cele lumești trecătoare, nu este mai important decât hrana spirituală. Gustăm trei guri de agheasmă înainte de a consuma anafura pentru că anafura este binecuvântată în timp ce Agheasma este sfințită prin invocarea Duhului Sfânt.

CONCLUZIE

Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu și Om fiind, botezându-Se în Iordan, sfințește firea apelor. De atunci încoace la acest mare praznic, slujitorii Domnului ridică cu evlavie mâinile la Cer și invocă Harul Duhului Sfânt, să sfințească an de an apele. De acest Har, Sfânt și Sfințitor, ne bucurăm și noi gustând din apa sfințită și bucurându-ne când ne sunt sfințite casele! Har și Pace”, a transmis părintele Vasile Ioana.

VEZI ȘI: Preotul Vasile Ioana, despre tradiția cu „să nu te speli” de Bobotează: Doamne ferește! - https://www.dcnews.ro/preotul-vasile-ioana-despre-traditia-cu-sa-nu-te-speli-de-boboteaza-doamne-fereste_900795.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel