Vasile Dîncu, demisie de la Apărare. Premierul îi preia atribuțiile - Update/ Chirieac: Declaraţiile sunt grave. Ceva s-a întâmplat în cursul zilei de ieri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: gov.ro
Sursa foto: gov.ro
Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării Naționale. 

UPDATE: Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis, luni, Administraţiei Prezidenţiale documentele referitoare la demisia lui Vasile Dîncu din funcţia de ministru al Apărării Naţionale şi prin care el preia interimatul la acest minister, a informat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, conform Agerpres.

UPDATE: În urmă cu puțin timp, Vasile Dîncu a declarat: ”Nu am avut niciun reproș concret din partea președintelui. Nu am vorbit nici azi, nici ieri cu președintele Klaus Iohannis. Nu mi-a cerut demisia nimeni până acum. Nu vreau să afectez în acest moment funcționarea”.

"În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale. Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României

Nicolae - Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție. Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.

Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României", a anunțat Vasile Dîncu, pe Facebook. 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de demisia lui Vasile Dîncu din functia de ministru al Apărării, după cum informează Biroul de presă al Guvernului.

Vezi și: Manevră USR-istă anti-Dîncu, după declarațiile despre încheierea războiului Rusia-Ucraina. Gușă: Nu merge așa! Și Ned Price din SUA spune la fel

Marcel Ciolacu a reacționat

"Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac

"Este tulburător lucrul acesta... O ţară în flancul estic al NATO, o ţară care are război la graniţele sale, o ţară care acum are şansa să aibă pe teritoriul său zeci de mii de soldaţi americani, francezi, olandezi, belgieni, italieni, spanioli, cu toată tehnica de luptă - tocmai pentru a proteja şi România şi toate ţările NATO... Este tulburător că ministrul Apărării spune "nu pot lucra cu preşedintele României, aşa că demisionez". Ceea ce înseamnă că sunt probleme mari şi aştept să văd explicaţiile detaliate ale ministrului Vasile Dîncu, ce anume l-a determinat, într-un interval foarte scurt - probabil în cursul zilei de ieri - să ia această decizie", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

"Declaraţiile sunt grave şi ele trebuie explicate. Ministrul Apărării, în acest moment, într-o ţară NATO din flancul estic este practic cel mai important ministru, după prim-ministru", a mai spus acesta.

Cât despre posibilitatea ca premierul Nicolae Ciucă să preia interimatul, Bogdan Chirieac a mai spus: "Da, interimatul este de 45 de zile. Depinde cine va veni în loc. Oricum, cred că suntem singura ţară din flancul estic care, în acest moment, schimbă ministrul Apărării, după ce au avut loc nenumărate întâlniri la nivel ministerial între miniştrii din ţările NATO. Asta este o experienţă care s-a acumulat.

Cred că este ceva foarte serios care l-a determinat pe Vasile Dîncu - pentru a salva instituţia pe care a condus-o, pentru a nu o prejudicia - să cedeze în faţa dorinţei președintelui Iohannis.

Ce anume l-a determinat pe Klaus Iohannis să facă lucrul acesta? O fi în legătură, nu ştiu - chiar nu am nicio informaţie în acest moment - cu vizita doamnei Kovesi la Bucureşti? Ceva s-a întâmplat aici şi s-a întâmplat, dacă mă întrebaţi, în cursul zilei de ieri".

Iohannis, acid la adresa lui Dîncu după declarațiile legate de războiul din Ucraina

Amintim că după ce ministrul Vasile Dîncu declara, într-o emisiune televizată, că ”războiul din Ucraina va mai continua și că singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, președintele Klaus Iohannis a reacționat critic: 

”În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”.

Vezi și: Dîncu, explicații privind declarațiile sale despre necesitatea ca Ucraina să negocieze cu Rusia: O montură USR-istă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel