Data publicării:

Vasile Dîncu, de Ziua Limbii Române: O identitate slabă

Autor: Florentina Constantin
WhatsApp

Sociologul Vasile Dîncu a declarat, la un simpozion dedicat Zilei Limbii Române, că importul masiv de neologisme, şi pentru cuvinte pe care le avem în limba română, înseamnă o identitate slabă.

"Pentru că sunt sociolog în această seară, o să fiu disonant, în sensul că o să înţeleg altfel Sărbătoarea limbii române. Evident că trebuie să omagiem limba română de Ziua limbii române şi trebuie să cântăm în limba română şi cred că cel mai bun omagiu pe care îl putem aduce limbii române este să vorbim corect şi să cântăm în limba română. (...)

Noi suntem români pentru că vorbim limba română. Însă am putea să omagiem şi îngrijorările despre evoluţia limbii. Limba este vie, limba din Dicţionarul Academiei Române este un tezaur, dar este un tezaur închis, dicţionarul nu influenţează decât indirect limba vorbită şi ceea ce se întâmplă într-o naţiune. Şi limba la un moment dat este un diagnostic pentru naţiune, pentru starea unei naţiuni. (...) Şi reflecţia cu care suntem datori limbii române: în primul rând, importul de neologisme.

Cred că ar trebui astăzi să studiem cu atenţie ce se întâmplă în acest import - în ultima vreme s-au înregistrat mii de neologisme -, există un abuz de neologisme, care nu sunt necesare. Împrumutul masiv de neologisme arată în primul rând o identitate slabă", a spus Vasile Dîncu.

El a adăugat că, totuşi, "suntem în primul rând o limbă mare - şi asta înseamnă că suntem şi o naţiune mare, care nu şi-a dat seama de măreţia ei - pentru că este a opta limbă din lume după fondul de cuvinte, 170.000, şi este a 40-a din perspectiva numărului de vorbitori.

Primăria Cluj-Napoca a organizat, vineri, o serie de manifestări dedicate Zilei Limbii Române, ocazie cu care au vorbit, printre alţii, primarul Emil Boc, mitropolitul de Cluj, Andrei Andreicuţ, şi sociologul Vasile Dîncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel