Data publicării:

Vasile Bănescu a spus de ce scrie texte greu de înțeles de mulți români: Și eu merg la dicționar când am o problemă / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Vasile Bănescu a spus de ce, uneori, utilizează cuvinte sau expresii mai greu de înțeles pentru mulți români.

Vasile Bănescu a fost invitat la podcastul lui George Buhnici, unde a spus de ce, atunci când scrie pe Facebook, utilizează neologisme sau expresii mai greu de înțeles de mulți români.

„E vorba cel mai probabil de o deformare profesională. Eu am fost la catedră timp de 10 ani și probabil că acest lucru m-a marcat într-un fel. Cei care stau mai mult timp în învățământ dobândesc un anumit stil de a vorbi și a comunica, inevitabil mai elevat decât în mod obișnuit, întrucât de la catedră nu poți să vorbești ca în piață.

În al doilea rând, așa cum pentru orice întâlnire trebuie să te pregătești (...), eu, când mă adresez presei, nu pot să am un dialog instituțional cu omul de pe stradă. Când mă întâlnesc cu oamenii pe stradă, vă asigur că nu vorbesc la fel ca în textele pe care le public, dimpotrivă.

Atunci când te adresezi presei și unor oameni care în mod firesc sunt la rândul lor pregătiți, când o instituție precum Patriarhia Română transmite în spațiul public un comunicat, sau când eu public un text, o fac gândindu-mă la destinatarii lui. E o formă de respect pe care eu așa o traduc, adresându-mă unor oameni care la rândul lor reprezintă niște repere. Un comunicat sau un text al meu nu are cum să fie rudimentar. Mi s-ar părea o ireverențiozitate, o lipsă de respect, să transmit în spațiul public un text rudimentar.

Faptul că există câteva cuvinte, neologisme inevitabile, într-un anumit text, nu cred că ar trebui să transforme cititorii în niște critici virulenți, ci ne-am putea duce, așa cum eu merg la dicționar de foarte multe ori când am o problemă de elucidat, să ne informăm“, a spus Vasile Bănescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel