Vasilcoiu denunță un ”abuz cras” la Ministerul Muncii, din ordinul Violetei Alexandru
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Cristian Vasilcoiu denunță un ”abuz cras” la Ministerul Muncii, după ce ziariștii nu mai pot avea acces liber la informații, conform legii.

”Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a dat ordin Inspecției Muncii (IM) să nu mai răspundă la cererile de informații formulate de ziariști în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public”, scrie Vasilcoiu, pe Facebook.

Cristian Vasilcoiu detaliază ceea ce se întâmplă acum la minister:

Motiv pentru care IM nu a mai transmis ziariștilor nici măcar numerele de înregistrare atribuite cererilor lor. Că nu le mai înregistrează, fiindcă nu se mai pot descărca de ele, în acte. Ăsta e un abuz cras.
Ordinul a venit după ce am arătat că datele prezentate de minister diferă de cele transmise de IM ziariștilor.

Mai mult, Violeta Alexandru pune ministerul să mintă, prin omisiune, să nu prezinte datele complete. Astfel, prezintă doar numărul de contracte suspendate la zi (fără a menționa câte au fost suspendate între 15 martie și prezent) și numărul de contracte încetate, la fel, fără perioadă de referință și fără motivul încetării. Acesta este important pentru că unii patroni au convins angajații să semneze încetarea contractului de comun acord, ceea ce înseamnă că ei nu pot aplica la șomaj și nici nu mai au asigurare medicală.

Principiul transparenței publice, încălcat

Mai mult, ministrul Violeta Alexandru nu precizează câți români au fost trimiși în concediu fără plată sau câte contracte de muncă cu normă întreagă (8 ore/zi, 5 zile/săptămână) au fost transformate în contracte part-time (2,4,6 ore/zi), ceea ce duce la scăderea salariilor, la scăderea încasărilor la stat și eventual la plată la gri (o parte în acte, alta parte la negru, în mână).

Violeta Alexandru încalcă principiul transparenței publice, de parcă Ministerul Muncii ar fi proprietatea ei, în condițiile în care, culmea, provine din mediul ONG și ar trebui să realizeze importanța comunicării publice și faptul că deciziile trebuie luate fundamentat pe adevăr, nu pe adevarul trunchiat, prezentat prin omisiune sau neprezentat opiniei publice și partenerilor sociali, sindicate și patronate.

Culmea, deși a ocupat funcția de ministru al Dialogului Social în Guvernul Cioloș, Violeta Alexandru a suspendat dialogul social, în Guvernul Orban, prin Ordonanță de Urgență.
Iar acum a anulat și legea privind liberul acces la informațiile de interes public, cu de la sine putere”, a scris Cristian Vasilcoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel