Data publicării:

Vărul Shakespeare, spectacol în memoria lui Marin Sorescu

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp
Vărul Shakespeare
Vărul Shakespeare

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 28 februarie 2018, de la ora 16.00, la spectacolul-lectură „Vărul SHAKESPEARE", piesa în cinci acte de Marin Sorescu, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).

Evenimentul este dedicat memoriei lui Marin Sorescu, de la a cărui naștere se împlinesc 83 de ani. Participă actorii Rodica Mandache, Manuela Ciucur, Tudor Aaron Istodor, Marius Stănescu, Istvan Teglas, Emanuel Varga, Răzvan Popa. Regia Diana Maria Mihailopol.

Marin Sorescu a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări. A publicat primul său volum, „Singur printre poeţi", în 1964 şi de atunci a impus un stil degajat, uşor ironic, fantezist, cu un profund simţ critic. Creaţia sa dramaturgică poate fi considerată şi ea ca fiind excepţională: „Iona", „Paracliserul", „Matca", „Există nervi", „A treia ţeapă", „Răceala". Marin Sorescu a fost membru al Academiei Române, al Academiei Mallarmé din Paris, al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă din Veneţia, al Academiei de Arte, Ştiinţă şi Profesii din Florenţa. A condus revista literară „Ramuri" şi a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Craiova. Unul dintre cei mai reprezentativi poeţi contemporani ai lumii, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru literatură, a primit mai multe distincţii în România printre care Premiul Academiei (de două ori), Premiul Uniunii Scriitorilor (de şase ori). A murit în anul 1996, la Bucureşti.

„Vărul SHAKESPEARE", piesa în cinci acte de Marin Sorescu, a fost scrisă în 1987-1988. Supus la început unor restricții ale cenzurii, textul va fi publicat integral în volum, în 1992, la Editura Cartea Românească. Un prim spectacol-lectură cu această piesă are loc în cadrul cenaclului de dramaturgie al revistei „Teatrul", fiind susținut, în 18 aprilie 1988, de actorii Teatrului Giulești din București. Premiera propriu-zisă are loc, în 15 martie 1990, la Teatrul Național din Craiova, în regia lui Mircea Cornișteanu. Pretextul epic al parodiei, una în chip paradoxal reverențioasă, a lui Marin Sorescu este unul fantezist, cu miză de eseu filosofic, păstrând aparența de documentare minuțioasă în privinta circumstanțelor biografice și istorice ale intrigii.

Diana Maria Mihailopol s-a născut la 15 octombrie 1974, regizor, a lucrat pentru Teatrul Bacovia din Bacău și a colaborat cu Teatrul Odeon, Universitatea Hyperion, București. Spectacole realizate: „Delir în doi, în trei, în câți vrei" (Eugen Ionescu, Teatrul Bacovia din Bacău și Teatrul Eugene Ionesco din Slatina); „Marea dragoste a lui Mihail Sebastian" (2008, după Jurnalul lui Mihail Sebastian și corespondența lui cu Leni Caler); „Lumânările ard până la capăt" (Sándor Márai) – spectacol lectură, one woman show; „O soirée cu Alecsandri" (2009, după Vasile Alecsandri); „Șantaj" (Teatrul Bacovia); „Ștefan Voievod în scaunul vremii" (2004); „Tăcerile" (Nichita Stănescu, Teatrul Bacovia) – one woman show; „Unde-i mâța, să ne vadă" (2009, după Vasile Alecsandri). Teatru radiofonic: „S-o mai schimba ceva, nene Iancule?" (2006).
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, anunță MNLR într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel