Variola maimuței NU se transmite prin tuse, strănut sau obiecte contaminate. Dr. Adrian Marinescu: Nu intră în discuție să vorbim de pandemie!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Variola maimuței a ajuns și în Europa, primul caz fiind înregistrat în Suedia. Ar trebui să ne îngrijorăm?

Variola maimuței (sau monkeypox) este o infecție virală rară care face parte din familia virusurilor ortopox, la fel ca variola (variola umană) și virusul vacinei. A fost identificată pentru prima dată în anii '50 și a fost considerată în principal endemică în regiunile centrale și vestice ale Africii. Virusul poate fi transmis de la o persoană la alta doar prin contact prelungit cu leziunile cutanate. Perioada de incubație variază între 5 și 21 de zile, informează UNICEF pe siteul oficial.

Printre simptomele precoce se numără febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare și oboseală. De regulă, după febră apare o erupție cutanată care începe de obicei pe față și se răspândește pe restul corpului. Erupția trece prin mai multe stadii, inclusiv macule, papule, vezicule și pustule, înainte de a forma cruste. În cazul variolei maimuței veziculele se localizează cel mai des în zona genitală.

E cazul să intrăm în alertă?

Dr. Adrian Marinescu, director medical în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” ne-a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre cum se manifestă această boală și ce avem de făcut la apariția primelor simptome. Medicul dă asigurări că nu se pune, momentan, problema unei pandemii de proporțiile celei de COVID și că ce se întâmplă acum în Suedia poate servi ca un semnal de alarmă care să mobilizeze lumea medicală în a găsi soluții eficiente și rapide - cum ar fi varianta unui vaccin care, la momentul actual, este pe lista de discuții la nivel mondial.

"În mod cert nu-i o boală nouă. Discutăm de primul caz la om în 1970, chiar în Congo, unde sunt de altfel și cum destul de multe cazuri. Ce e diferit poate în ultimii ani este că a mai crescut numărul de cazuri. E adevărat că sunt cazuri de import, în general vin din Africa. Ce discutăm acum, apropos de cazul din Suedia, este o variantă nouă, fără să fie mult diferită față de ce era înainte. Se spune, statistic, că ar fi mai multe cazuri care să presupună complicații.

Variola maimuței nu are nicio legătură cu variola eradicată în urmă cu 40 de ani. Nu se transmite foarte ușor. În general, principala modalitate de transmitere se referă la contactul prelungit și direct între două persoane, transmiterea prin tuse, strănut și obiecte contaminate se face într-o foarte mică măsură, deci nu intră în discuție să vorbim de pandemie pentru că se transmite totuși greu.

Există risc de răspândire masivă ca la COVID?

Nu. Absolut nu! Ce face Organizația Mondială a Sănătății e doar o avertizare normală care acoperă, de fapt, două aspecte: 1. prudență și măsura prin care poți să previi și 2. obligă practic lumea medicală să ia în calcul și diagnosticul. Pentru că în momentul în care ajungi la erupția dureroasă cu vezicule care apar la nivelul organelor genitale de cele mai multe ori trebuie să te gândești și la acest diagnostic. Altfel, că ai febră, că ai durere de cap, stare generală modificată, ganglioni inflamați - sunt lucruri generale care apar în multe dintre bolile infecțioase. În momentul când ai o erupție iei în calcul să mergi la medic, nu înseamnă neapărat că e o urgență medicală majoră. Sigur, sunt și cazuri complicate. Dar în principiu mergi pentru a avea un diagnostic.

Există variante de vaccin care încă nu sunt ușor disponibile. Probabil că de acum încolo vom discuta și de niște vaccinuri care să poată face față ușor. Cam asta se discută plecând de la avertizarea OMS. Legat de simptome, oamenii n-au cum să-și dea seama la început... chiar dacă ai febră, durere de cap... Mult mai important mi se pare altceva, până la erupție. În momentul în care ai venit din Africa, în momentul în care ai venit în contact cu o persoană care s-a întors de acolo sigur că te vei gândi și la acest diagnostic" a conchis medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel