Data publicării:

Vara recordurilor în România. Bojariu: ”Codurile roșii, cele mai numeroase din ultimii ani”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Vremea
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Climatologul Roxana Bojariu avertizează cu privire la schimbările climatice și fenomenele extreme cu care se va confrunta România în perioada următoare, după o vară marcată de recorduri.

Furtunile, inundațiile, valurile de căldură și seceta au dus la pierderea unui număr mare de oameni, la nivel mondial, distrugând mii de proprietăți în ultimii zeci de ani. Iar încălzirea globală este principala cauză care a dus la intensificarea și creșterea frecvenței acestor fenomene meteo.

”Din păcate va trebui să ne așteptăm, în continuare, la fenomene extreme, inclusiv în România și vedem cum anul acesta, ieșit din comun din punct de vedere al recordurilor doborâte, încă mai are în față o toamnă are va veni sigur cu alte recorduri doborâte.

Dacă privim în perspectivă și anul urmează, un an în care pe lângă acest mers al încălzirii globale care se accelerează, avem și efectul declanșării El Nino în Pacific, o sursă naturală în plus de căldură care se adaugă încălzirii globale.

Avem inclusiv efecte, spun unele studii, ale erupției Vulcanului Tonga, pentru că acesta a aruncat în stratosferă cantități foarte mari de vapori de apă, iar vaporii de apă sunt gaze cu efect de seră și în stratosferă, din cauza condițiilor de acolo pot să staționeze mai mult timp, câțiva ani”, a explicat Roxana Bojariu, expert climatolog și cercetător științific la Realitatea Plus.

Vara recordurilor în România

”Dacă vorbim de România, evident că și România are recorduri, iar vara aceasta a fost a recordurilor. Ați văzut codurile roșii, practic au fost cele mai numeroase din ultimii ani și dacă vorbim de costuri, aici este o problemă care trebuie să intereseze mai mult comunitatea economică, de cercetare economică și socială din România.

Noi, climatologii avem date cu care putem să venim în întâmpinarea cercetătorilor din domeniile economiei și sociologiei, numai că aceste studii de impact presupun mai ales cercetarea aceasta economico-socială, care din păcate, pot să apreciez, nu este prea interesată în România de problema impactului schimbării climei”, a mai spus climatologul.

Citește și: Prognoza meteo. Se răcește vremea, scad temperaturile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel