Vara își intră în drepturi. Elena Mateescu, ANM: Temperaturi de până la 30 de grade
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vara își intră în drepturi. Elena Mateescu, ANM: Temperaturi de până la 30 de grade / Foto: Pixabay, de Jill Wellington
Vara își intră în drepturi. Elena Mateescu, ANM: Temperaturi de până la 30 de grade / Foto: Pixabay, de Jill Wellington
Elena Mateescu a spus cum va fi vremea în zilele următoare.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a fost întrebată la România Tv dacă ciclonul care a provocat inundații devastatoare în Italia s-ar putea îndrepta către România.

"Nu ne afectează pe noi acest ciclon, nu ne-a afectat nici atunci când el a fost foarte activ, ciclonul format în Mediterană, care a fost activ în special în nordul Italiei și în zona Mării Adriatice, ceea ce a determinat cantități mari de precipitații care au condus la situațiile de natură hidrologică cu inundații în zona de nord a Italiei, acolo unde a fost și Cod Roșu. Am avut cantități mari de apă, 130-150, poate că ne-am apropiat de 200 de litri pe metru pătrat în mai puțin de 24 de ore.

Elena Mateescu, ANM: Vorbim de temperaturi în creștere

Noi ne-am aflat la periferia estică a acestui sistem frontal, astfel încât am avut precipitații doar în jumătatea sud-vestică a teritoriului. acum suntem pe un fond de instabilitate, temporar accentuată pe parcursul după-amiezilor, temperaturile în creștere pentru că, iată, a venit vara, cosemnăm inclusiv în Capitală la această oră avem 26 de grade și în bună parte din țară valorile de temperaturi, mai ales în regiunile extra carpatice, depășind 25 de grade.

Atunci când vorbim de temperaturi în creștere și avem și un grad mare de umezeală în atmosferă, sigur că da, îndeplinim ingredientele specifice pentru astfel de fenomene de instabilitate.

Temperaturi de până la 30 de grade

În mai toată țara se întâmplă, cu precădere în partea de sud, centru și est a țării. Dacă astăzi consemnăm valori de până la 27-28 de grade, ei bine, mijlocul săptămânii viitoare, mai ales miercuri și joi, aduc temperaturi care să se apropie de 29 de grade, local în partea de sud a țării vom consemna temperaturi de până la 30 de grade.

Asta înseamnă, într-adevăr, temperaturi care caracterizează o vreme mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă și nu în ultimul rând este vremea instabilității atmosferice pentru că avem ingredientele specifice: temperaturile ridicate asociate cu gradul mare de umezeală din atmosferă determină manifestări specifice, caracterizate prin averse torențiale, însoțite de intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și chiar grindină", a spus Elena Mateescu la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel