Vara indiană, aşternută peste Capitală, ne dăruieşte în continuare zile şi nopţi pline de bucuria muzicii
În Seria Recitaluri şi Concerte Camerale, puteţi audia, de la ora 16:30, la Ateneul Român , Philharmonia Orchestra, London . La pupitru: Cristian Mandeal. Solist: Boris Berezovski .
În program:
Enescu – Suita nr. 2 pentru orchestră în Do major op. 20 (1915)
Rahmaninov – Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor op. 18 (1901)
Sibelius – Simfonia a II-a în Re major op. 43 (1901)
Pianistul Boris-Berezovski
Cristian Mandeal
Cristian Mandeal a studiat pian, compoziţie şi dirijat la Liceul de Muzică din Braşov şi la Academia de Muzică din Bucureşti. S-a perfecţionat ulterior la Berlin cu Herbert von Karajan şi la München cu Sergiu Celibidache.
După un stagiu în calitate de corepetitor la Opera Română din Bucureşti, Cristian Mandeal a obţinut primele sale angajamente ca dirijor permanent la Filarmonicile din Târgu Mureş şi Cluj, iar din 1987 la Filarmonica din Bucureşti, unde până în 2010 a activat ca Director general şi Prim dirijor.
În paralel a fost şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din Haifa – Israel şi Dirijor resident al Orchestrei “Haydn” din Bolzano şi Trento – Italia.
Cristian Mandeal a dirijat pe 4 continente, în 31 de ţări şi 24 de capitale. Ca dirijor al Filarmonicii «George Enescu» a condus peste 20 de turnee internaţionale. A fost invitat în mod repetat la Staatskapelle Dresden şi Berlin, la Münchener Philharmoniker şi Hessisches Rundfunk Orchester – Frankfurt, la Santa Cecilia – Roma şi RAI Milano, la Orchestra Naţională Catalană – Barcelona, ca şi la Orchestra Halle – Manchester, unde continuă a fi un oaspete permanent. A dirijat mari orchestre ca RSO şi RIAS – Berlin, Orchestra Radio Bavareză – München şi Filarmonica din Dresda, CBSO şi Royal Philharmonic Orchestra – Liverpool, Filarmonica Cehă – Praga, Orchestra Simfonică Portugheză – Lisabona, Orchestre Nationale de Belgique – Bruxelles, Israel Philharmonic – Tel Aviv, Orchestra Simfonică din Göteborg, Orchestrele Filarmonicilor din Tokio, Helsinki, Monte Carlo, Sofia, Belgrad, Zagreb etc. A dirijat la Opera de Stat din Viena în spectacole de balet (Mahler : Das Lied von der Erde) şi operă (Verdi : Stiffelio).
Cristian Mandeal a colaborat cu mulţi artişti de renume ca Radu Lupu, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber, Gerhard Oppitz, Yefin Bronfman, Alicia de Larrocha, Maxim Vengherov, Shlomo Minz, Julian Rachlin, Victor Tretiakov, Mstislav Rostropovici, Ileana Cotrubas. A dirijat în săli de concert de renume ca Filarmonica din Berlin, Neues Gewandhaus – Leipzig, Wiener Staatsoper, Alte Oper – Frankfurt, Gasteig şi Herkulessaal – Műnchen, Grosses Festspielhaus – Salzburg, Beethovenhalle – Bonn, Victoria Hall – Geneva, Tonhalle – Zürich, Symphony Hall – Birmingham, Teatrul Balşoi – Moscova, Santory Hall – Tokyo.
Cristian Mandeal a participat la numeroase festivaluri internaţionale ca Festivalul «George Enescu» – Bucureşti, Istanbul, Ankara, Athena, Salonic, Lisabona, Santander, San Sebastian, Brescia – Bergamo, Ravelo, Belgrad, Ohrid, Festivalul «Hannover 2000 », Festivalul Janacek de la Ostrava şi Brno, Festivalul de la Bloomington – SUA. În 2002, la Festivalul de la Edinburgh a dirijat BBC Scottish la premiera britanica a operei Oedip de George Enescu.
Cristian Mandeal a înregistrat pentru Electrecord, MBG Classics (Arte Nova) şi Claves. Dintre acestea se evidenţiază în mod special Integrala Simfoniilor de Bruckner, a operei simfonice şi vocal/simfonice a lui Brahms , apărute cu prilejul centenarului acestuia din 1997 în 9 CD-uri şi mai ales Integrala operei simfonice a lui George Enescu în 7 CD-uri.
Boris Berezovski este invitat frecvent de către orchestrele cele mai proeminente, inclusiv Philharmonia din Londra, New York Filarmonica, Filarmonica din München, Filarmonica din Oslo, Națională Radio Symphony Danemarca, Orchestra Simfonica Radio din Frankfurt, Hamburg Orchestra NDR, Residentie Orkest, BBC Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Birmingham, Filarmonica din Rotterdam, Orchestre National de France etc.
„Acesta este, cu siguranţă, adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi!”, scria în revista Gramophone
Boris Berezovski este adesea invitat în cele mai prestigioase serii de recitaluri: seria recitalurilor de pian a Filarmonicii din Berlin, Concertgebow şi Royal Festival Hall din Londra, pe marile scene precum Théâtre des Champs-Elysées din Paris, Palatul de Arte Frumoase din Brussells, Konzerthaus din Viena, Megaron din Atena etc. şi la cele mai renumite festivaluri internatonale în Verbier, Salzbourg, la Roque d’Anthéron etc.
Partenerii săi în formaţiile camerale sunt Brigitte Engerer, Vadim Repin, Dmitri Makhtin, şi Alexander Kniazev.
Philharmonia Orchestra, Londra
Cu casa de discuri Teldec, Boris Berezovksy a înregistrat lucrări de Chopin, Schumann, Rachmaninov, Mussorgsky, Balakirev, Medtner, Ravel si intergrala Studiilor Transcedentale de Liszt. Înregistrarea Sonatelor Rahmaninov a primit Preis der Deutschen Schallplattenkritik iar discul său cu Ravel a fost recomandat de Le Monde de la Musique, Diapazonul de Aur, BBC Music Magazine şi Sunday Independent.
Boris Berezovski a câştigat în martie 2006, BBC Music Magazine Awards pentru cel mai bun instrumentist.
Julian Rachlin
În august 2004, DVD-ul cu piese pentru pian, vioara si violoncel și Trio Elegiaque de Ceaikovski – A La Mémoire d’un grand artiste, înregistrat de Trio B. (Berezovski, Makhtin D., Kniazev A.) a primit Diapason d’Or . DVD-ul a fost difuzat pe canalele de televiziune ARTE şi NHK din Japonia.
În octombrie 2004, cu Warner Classics International, Boris Berezovski, Alexander Kniazev şi Dmitri Makhtin au înregistrat Trio no. 2 de Shostakovitch şi Trio Elégiaque no. 2 de Rahmaninov, care au fost premiate cu Choc de la Musique în Franţa, Gramophone în Anglia, şi Echo Clasic 2005 în Germania. Înregistrarea solo live cu Chopin / Godowsky care a fost lansat în ianuarie 2006 a primit Diapason d’Or şi RTL d’Or.
Cu Mirare Harmonia Mundi, Boris Berezovski a înregistrat Preludiile de Rahmaninov, precum şi intergrala concertelor pentru pian de Rahmaninov alături de Orchestra Filarmonica din Ural sub bagheta lui Dmitri Liss şi un alt CD împreună cu Brigitte Engerer cu lucrări pentru două piane, dedicat lui Rahmaninov, care a primit diverse premii.
Filarmonica Della Scala
În Seria Mari Orchestre ale Lumii, astă-seară va concerta din nou Filarmonica Della Scala sub bagheta dirijorului Riccardo Chantilly. De data aceasta, solist va fi Julian Rachlin – violă.
În program:
Enescu – Rapsodia nr. 2 în Re major op. 11 (1902)
Bartók – Concertul pentru violă şi orchestră Sz. 120 BB 128 (1945)
Respighi – „Fontane di Roma” („La fontana di Valle Giulia”, „La fontana del Tritone al mattino”, „La fontana di Trevi, „La fontana di Villa Medici al tramonto) (1916)
Respighi – „Pini di Roma” („I pini di Villa Borghese”, „Pini presso una catacomba”, „I pini del Gianicolo”, „I pini della Via Appia”), 1923-1924
Julian Rachlin este unul dintre cei mai respectați violişti ai vremurilor noastre. În ultimii 24 de ani a captivat publicul din întreaga lume cu sunetul său distinct, cu muzicalitatea sa și cu interpretările de înalt nivel. A stabilit relații apropiate cu dirijori și orchestre de prestigiu. Este aclamat deopotrivă ca violist și ca dirijor.
În 2013 este sărbătorită cea de-a 12-a aniversare a festivalului Julian Rachlin & Friends, organizat în Dubrovnik, Croația. Acest eveniment este o platformă ce dezvoltă proiecte creative și vibrante ale unora dintre cei mai importanți artişti contemporani.
În afară de prestigiul de muzician, Julian a obținut recunoaștere și ca filantrop, datorită activităţii sale educaţionale şi a celei desfăşurate în calitate de Ambasador al Bunăvoinței (UNICEF).
În octombrie 2012, Julian a interpretat în premieră mondială, împreună cu Janine Jansen și Orchestra Simfonică Radio din Bavaria, condusă de Mariss Jansons, Dublul Concert de Krzysztof Penderecki. Compozitorul i-a dedicat acest opus lui Julian Rachlin.
În duo, împreună cu pianistul Itamar Golan, Julian cântă în recitaluri al căror repertoriu include integrala Sonatelor de Brahms pentru vioară și violă. Cei doi au fost invitați la 92nd Street Y în New York, la Concertgebouw în Amsterdam și la Musikverein din Viena.
Născut în Lituania în 1974, Julian a emigrat în Viena în 1978. A studiat cu Boris Kuschnir la Conservatorul din Viena și a luat lecții particulare cu Pinchas Zukerman. A devenit celebru în 1988 după ce a câștigat premiul Tânărul muzician al anului la concursul Eurovision din Amsterdam.
Julian Rachlin cântă pe un Stradivarius din 1704 „ex Liebig”, de la Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung şi pe o violă Nicola Bergonzi din 1786, de la Dmitry Gindin.
În Piaţa Festivalului va fi transmis în direct, concertul Filarmonicii della Scala,de la Sala Palatului, prefaţat, de la ora 17:00 de Concertele elevilor şcolilor şi liceelor de muzică din Bucureşti, ale studenților de la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi de la Conservatoarele din țară.
Violonistul Kirill Gerstein
Concertele de la Miezul Nopţii propun la Ateneul Român, la ora 22:30, Recitalul pianistului Kirill Gerstein
În program:
Bach – 4 Duete
Enescu – Sonata I pentru pian în fa diez minor op. 24 (1824)
Debussy – Preludii vol. I
Brahms – Sonata a II-a în fa diez minor op. 2
Vedetă a muzicii de dincolo de Atlantic, Kirill Gerstein a obţinut recunoaşterea valorii sale şi în Europa. El abordează două lumi: mzica clasică şi jazzul, reunind tot ce este mai bun din cele două stiluri în modul expresiv şi energic al interpretării sale. Din 2005, cântă împreună cu cele mai prestigioase orchestra, cum ar fi Filarmonica din Rotterdam şi Orchestra Filarmonică din Moscova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News