Vânzările OMV Petrom, afectate de acciza pe carburanți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Grupul OMV Petrom a înregistrat un profit net de 1,38 miliarde lei în primul semestru din 2014, în scădere cu 42% comparativ cu prima jumătate a anului trecut, potrivit unui comunicat al OMV Petrom, transmis marți Bursei de Valori București.

Vânzările OMV Petrom s-au cifrat la 10,72 miliarde lei în primele șase luni din 2014, în scădere cu 7% față de primul semestru din 2013, când au totalizat 11,576 miliarde lei.

Profitul operațional (EBIT) s-a cifrat la 2,09 miliarde lei, în scădere cu 29% de la nivelul de 2,97 miliarde lei înregistrat în perioada ianuarie — iunie 2013.

"Volumele de vânzări din marketing ale Grupului în Trimestrul al doilea din 2014 au fost cu 10% sub nivelul din T2/13. Vânzările cu amănuntul ale Grupului, care au reprezentat 70% din vânzările totale din marketing, au scăzut cu 8% față de nivelul din T2/13, fiind afectate în principal de creșterea taxelor la carburanți în România și de concurența mai mare".

Citește și: OMV PETROM a vândut participaţia de la Congaz către GDF Suez

De asemenea, "impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea brută a construcțiilor, introdus la 1 ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (in special în E&P) și afectează rentabilitatea unora dintre proiectele noastre investiționale", se arată într-un  comunicat al companiei.

Profitul pe acțiune pentru semestrul I 2014 se situează la 0,0245 lei/acțiune, mai mic cu 42% față de perioada similară a anului trecut — 0,0422 lei/acțiune.

Potrivit datelor OMV Petrom, investițiile au însumat 2,9 miliarde lei în primele șase luni din acest an, fiind mai mari cu 40% față de primul semestru al anului trecut, când s-au situat la 2,08 miliarde lei.

Citește și: OMV Petrom și ExxonMobil încep forajul la sonda Domino-2, în sectorul românesc al Mării Negre

"În prima jumătate a anului 2014 am continuat să implementăm proiectele noastre de investiții în conformitate cu strategia companiei. Astfel, am finalizat cu succes, în termenele și bugetul stabilite, proiectul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, demarat în 2010, în valoare de 600 milioane euro, care ne va permite îmbunătățirea marjelor de rafinare și o mai bună satisfacere a cererii pieței. În E&P (explorare și producție), operațiunile de foraj și reparații capitale au contribuit la stabilizarea producției interne.

În zona offshore de mică adâncime, sonda de explorare Marina-1 a descoperit cel mai mare zăcământ de țiței din Marea Neagră, de la privatizare. În zona de mare adâncime am finalizat mobilizarea platformei Ocean Endeavor, care ne-a permis începerea forajului la sondă Domino-2 din blocul Neptun Deep, cu scopul de a confirma descoperirea inițială de gaze și de a identifica posibilități suplimentare de explorare. Cererea redusă de produse petroliere și gaze, combinată cu impozitarea suplimentară introdusă în 2013-2014, a neutralizat în mare măsură beneficiile rezultate în urmă liberalizării prețului la gaze. Cu toate acestea, având în vedere ciclul lung al investițiilor în sectorul de țiței și gaze și presupunând un viitor cadru fiscal și de reglementare favorabil investițiilor, ne vom continuă proiectele, concentrându-ne în special pe cele de explorare și redezvoltare zăcăminte, atât onshore, cât și offshore", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, potrivit Agerpres.

Citește și: OMV Petrom, un nou model de business în benzinăriile proprii

În trimestrul al doilea din 2014, OMV Petrom a obținut un profit net de 312 milioane lei comparativ cu 1,075 miliarde lei în primul trimestru din 2014, profitul operațional a fost de 626 milioane lei (1,472 miliarde lei în trimestrul I 2014), iar vânzările s-au cifrat la 5,423 miliarde lei, în creștere ușoară față de primele trei luni ale anului în curs (5,296 miliarde lei).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel