Data publicării:

Valul „ucigaș” de căldură din India stârnește controverse

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Oficialii din statul Uttar Pradesh, din nordul Indiei, investighează zeci de decese pe care unii le-au atribuit unui val de căldură.  

Între joi și duminică, 68 de decese au fost raportate în districtul Ballia, la aproximativ 274 km de capitala statului, Lucknow, scrie BBC.

Un oficial districtual din domeniul sănătății a spus că căldura ar putea fi o cauză a deceselor a fost transferat, declanșându-se o dispută politică.

Ulterior, guvernul statului a înființat un grup pentru a prezenta un raport cu privire la decese.

Temperaturile din mai multe părți din Uttar Pradesh au variat între 42 și 47 de grade Celsius în ultima săptămână. Guvernul i-a sfătuit pe bătrâni să rămână în casă.

În statul vecin Bihar, presa locală a raportat că peste 40 de persoane au murit din cauza căldurii din 31 mai, dar oficialii de stat au negat acest lucru.

Dr. Umesh Kumar, oficialul responsabil cu camera de control a dezastrelor din Bihar, a declarat pentru BBC că a stabilit un singur raport de deces din cauza căldurii extreme, în districtul Jehanabad.

Controversa din Uttar Pradesh a început vineri după ce Diwakar Singh, șeful spitalului districtual Ballia, a declarat reporterilor că aproximativ 25 de persoane au murit și că valul de căldură ar fi putut fi un factor.

„Majoritatea pacienților aveau peste 60 de ani și aveau afecțiuni preexistente. Acestea au fost exacerbate de căldură și au fost aduși la spital în stare gravă. Au murit în ciuda faptului că li s-a administrat tratament și medicamente adecvate”, a spus dr. Singh.

O zi mai târziu, a fost transferat de la post. Brajesh Pathak, ministrul adjunct al statului, care a spus că declarația doctorului Singh a fost „nepăsătoare”, dar a adăugat că guvernul ia situația „foarte în serios”.

El a spus că doi înalți oficiali au fost trimiși să investigheze și să raporteze incidentul.

AK Singh, unul dintre oficialii înalți care investighează decesele, a spus că nu poate confirma imediat dacă vremea a jucat un rol, deoarece alte districte care se confruntă cu temperaturi similare nu au raportat astfel de decese.

„De asemenea, febra nu este atât de mare pe cât ar trebui să fie în cazul unui val de căldură”, a spus el reporterilor.

Oficialii au spus că cercetează și alte surse potențiale de infecție, cum ar fi contaminarea apei. Nu a fost imediat clar dacă toate victimele erau dintr-o singură localitate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel