Valul de căldură aduce mai repede pepenii românești pe piață. Beneficiile și prețul "lubeniței" de Dăbuleni
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Pepenii românești și-au făcut prima apariție pe piețele din București. Prețul acestora a înregistrat o creștere de 30% față de anul trecut.

Pepenii românești proaspeți și-au făcut deja apariția în piețe, dar prețul inițial pentru sezon este considerabil ridicat. În București, kilogramul de pepene roșu se vinde cu 6 lei, ceea ce înseamnă că unul mai mare poate ajunge până la 60 de lei. Comparativ cu anul trecut, prețurile la pepeni au înregistrat o creștere de 30%.

Producătorii susțin că acest lucru se întâmplă din cauza costurilor crescute, în special cele legate de forța de muncă.Din cauza temperaturilor înalte, tot mai puțini oameni sunt disponibili să lucreze în câmp. Totuși, prețul pepenului se înmulțește de la fermă până la piață. Dacă pepenele roșu este mai scump cu 30%, cel galben are un preț și mai piperat. Prețul variază între 10 și 12 lei kilogramul.

Potrivit producătorilor, prețurile sunt prognozate să înregistreze o scădere începând din luna iulie, odată cu apariția pe piață a unui număr tot mai mare de pepeni.

Descoperă beneficiile uimitoare ale consumului de pepene roșu și motivele pentru care ar trebui să-l incluzi în dieta ta

Consumul de pepene roșu aduce o multitudine de beneficii. În primul rând, poate să sporească aportul de substanțe nutritive esențiale, precum vitaminele, mineralele și fibrele. În plus, poate să reducă nivelul acizilor grași saturați și al zaharurilor adăugate. De asemenea, pepenele poate să protejeze funcțiile cardiovasculare și să susțină sănătatea cardio-metabolică.

Pepenele roșu poate amplifica absorbția de substanțe nutritive și poate îmbunătăți calitatea totală a alimentației. 

Vitamine, minerale, beneficii 

Pepenele roșu poate amplifica absorbția de substanțe nutritive și poate îmbunătăți calitatea globală a alimentației. Acesta oferă o cantitate crescută de: fibre, potasiu, magneziu, vitamina A, vitamina C, vitamina B6 și carotenoizi, inclusiv licopenul. Prezintă un conținut redus de zaharuri adăugate și grăsimi saturate. Sucul de pepene roșu protejează funcția vaselor de sânge, în cazurile de hiperglicemie. În plus, datorită conținutului ridicat de L-citrulină și L-arginină, acesta este o sursă semnificativă de antioxidanți, contribuind la reducerea stresului oxidativ. De asemenea, joacă un rol crucial în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Hidratarea corpului

Corpul, mai ales în aceste zile toride, are nevoie de hidratare adecvată. Pepenele roșu conține apă într-un procent de 92%, ceea ce poate contribui la menținerea hidratării corpului.

Reduce tensiunea arterială

Un alt aspect pozitiv este că pepenele roșu conține citrulină, un aminoacid care îmbunătățește circulația sângelui și reduce tensiunea arterială. De asemenea, licopenul contribuie la reducerea riscului de atacuri de cord, fiind unul dintre avantajele consumului de pepene roșu.

Ajută la activitatea fizică

Bogăția în apă, aminoacizi și antioxidanți din pepenele roșu sprijină activitățile fizice intense. În plus, conține o cantitate semnificativă de potasiu, un mineral care poate ameliora disconfortul muscular cauzat de efort. Este recomandat să consumi suc de pepene roșu după exerciții intense pentru a preveni durerile musculare.

Protecția articulațiilor

Un avantaj al consumului de pepene roșu este capacitatea sa de a proteja articulațiile. Acest fruct conține beta-criptoxantină, un pigment natural care poate ajuta la reducerea inflamației articulare. Unii experți sugerează că, dacă este consumat în mod regulat pe termen lung, pepenele roșu ar putea să scadă riscul de apariție a artritei reumatoide.

Scade riscul de cancer

Pepenele roșu obține nuanța sa vibrantă datorită licopenului, un puternic antioxidant. Acesta poate reduce riscul de cancer și diabet. Valoarea sa nutritivă depășește multe alte fructe și legume. Pentru a te asigura că alegi un pepene bogat în licopen, optează pentru unul cu pulpă roșie intensă în loc de unul portocaliu sau galben. De asemenea, pepenii maturi și cei fără semințe conțin o cantitate mai mare de licopen.

Măști faciale

Un alt aspect pozitiv al pepenelui roșu este capacitatea sa de a calma pielea. Acesta conține nutrienți precum vitamina A, vitamina B6 și vitamina C, care pot contribui la menținerea unei piei moi, netede și flexibile. De multe ori este utilizat ca ingredient în diverse măști faciale, conform România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel