Valul 5 al pandemiei și valul Delta, diferențe. Mărturiile celor de la Ambulanță
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Valul 5 al pandemiei și valul Delta, diferențe. Mărturiile celor de la Ambulanță / Foto: Pixabay
Valul 5 al pandemiei și valul Delta, diferențe. Mărturiile celor de la Ambulanță / Foto: Pixabay
Valul 5 al pandemiei COVID este diferit față de valul 4, atunci când tulpina dominantă era Delta.

Varianta Omicron este acum dominantă în judeţul Iași, iar numărul de solicitări din aceste zile l-a ajuns pe cel din vârful valului 4: în jur de 500 pe zi. Chiar dacă în valul 5 par că sunt mai puține cazuri grave decât ân valul 4 al pandemiei, medicii sunt îngrijorați. Se pare că există câteva diferenţe notabile între cele două valuri, scrie Ziarul de Iași.

Deși în prima săptămână a anului 2022 erau în jur de 250 de solicitări pe zi în județul Iași, de pe data de 11 ianuarie numărul a crescut și au început să fie şi zile cu 450, şi chiar 500 de solicitări în ultimele zile, apropiat de numărul din valul anterior. Spre exemplu, în luna septembrie a anului trecut, în timpul valului 4, erau şi 500-600 de solicitări într-o zi la Iași.

„Au fost solicitări pentru cazurile noastre obişnuite, decompensări ale bolilor cronice, dar şi cazuri de tentative suicidare pe fondul depresiei, la care se adaugă pacienţii cu COVID care au simptomatologie”, a precizat dr. Angelica Hristea, directorul medical al SAJ Iaşi.

Diferența dintre valurile 4 și 5

Reprezentanţii SAJ remarcă însă o diferenţă importantă.

„Comparativ cu valul anterior, valul cinci nu pare să fie la fel de grav. Atunci, echipajele stăteau foarte mult la spital, pentru că aveau pacienţi în stare gravă, pentru care nu se găseau locuri, stăteau cu pacienţii în ambulanţă, coordonarea era foarte dificilă pentru că nu mai reuşeam să trimitem echipaje la cei care erau în stare gravă acasă. În valul 4, nu mai făceam faţă nici cu medicii, pentru că la cazurile grave se trimite echipaj cu medic, şi erau situaţii în care asistenţii găseau oameni cu saturaţii mici la domiciliu. Acum îi mai îndrumăm spre medicii de familie dacă nu au simptome foarte grave. Doar cei cu simptome, cu factori de risc, cu stare de sănătate afectată trebuie să ajungă la spital”, a completat directorul medical al SAJ Iaşi.

Numărul de solicitări nu a crescut doar la Iași, ci în mare parte din țară. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.649 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 544 mai mult decât în ziua anterioară. 2.430 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel