Valoarea timpului cumpărat
Presupun ca nimeni nu se mai indoieste. Este cat se poate de vizibil ca, prin diferite procedee, Traian Basescu isi cumpara timp. Nu ma refer, desigur, la perioada de madat prezidential care i-a mai ramas. Ci la un alt fel de timp. La ragazul necesar atacarii in forta a Guvernului Ponta, stimularii unei opozitii populare in raport cu masurile Executivului si oxigenarii opozitiei. Si ma mai refer la timpul in care el s-ar putea reinventa in ceea ce doreste. Adica in seful opozitiei din Romania. Asadar, cum procedeaza Basescu pentru a-si cumpara pretiosul timp?
Compromiterea celui mai important proiect politic al USL in general si al PNL in special, cel al revizuirii Constitutiei, a fost obiectivul numarul unu avut in vedere si realizat de Traian Basescu. In acest scop, el si-a asumat o serie intreaga de riscuri. Riscul cel mai vizibil fiind faptul ca, in mod cat se poate de explicit, a recurs la o serie intreaga de tertipuri pe care i le permite Constitutia, uneori chiar fortand litera si spiritul acesteia, pentru a amana momentul intrarii in vigoare a noii Legi a referendumului. Fara de care legea fundamentala revizuita nu ar putea intruni prezenta si numarul necesar de voturi in vederea adoptarii. Din acest punct de vedere, Basescu a acceptat, pentru a castiga timpul necesar, sa puna in evidenta, din nou, intr-un mod cat se poate de penibil, controlul pe care il exercita asupra majoritatii membrilor Curtii Constitutionale. Si a reusit. Asumandu-si o serie de pierderi directe si colaterale, obiectivul sau a fost atins. Constitutia nu va putea fi revizuita in interiorul actualului mandat prezidential.
Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, decat faptul ca viitorul presedinte al Romaniei, indiferent cine va fi el, va functiona in raport cu rigorile actualei Constitutii. Mandatul sau de cinci ani ii va permite sa procedeze la fel ca si Traian Basescu, fortand o constructie politica, in 2016, de natura sa-l aduca la palatul Victoria pe acel premier care va fi dorit de succesorul lui Basescu. Din acest moment, cursa pentru prezidentiale, la care Traian Basescu nu participa, devine mult mai crancena. Sansele ca USL sa se rupa cresc. Daca USL se rupe, cresc si sansele vulnerabilizarii pe de o parte a stangii, care va avea mari dificultati sa guverneze, si pe de alta parte a PNL, care, si el, sub impactul loviturii administrate prin simpla plecare de la guvernare, ar putea suferi o hemoragie.
O alta operatiune prin care Traian Basescu isi cumpara timp pentru a se reinventa este fragmentarea opozitiei. In locul unei singure voci care ar putea sa fie neconvingatoare, un simplu ecou al mesajelor de la Cotroceni, Traian Basescu mizeaza pe existenta mai multor formatiuni din care face, evident, parte si PDL, astfel incat opozitia sa se poata exprima prin mai multe voci distincte. Uneori chiar in contradictoriu, ceea ce este de natura sa-i confere mai multa credibilitate.
Traian Basescu isi cumpara timp pentru inca doua motive. Pe de o parte isi apara cu dintii si cu ghearele instrumentele pe care le-a creat, le-a adaptat, sau le-a subordonat intereselor sale – nu mai are rost sa enumar aceste institutii, ele fiind cunoscute si recunoscute ca atare – si, pe de alta parte, obtinand, in urma unui adevarat troc, o serie de asigurari si privilegii acordate de partenerii nostri externi. Aici am sa dau un singur exemplu, pentru a ma face mai bine inteles. Interesul lui Barroso, reprezentant al popularilor europeni, dar si al popularilor, este ca acesta sa mai obtina inca un mandat la conducerea Consiliului European.
Citește mai multe pe CorectNewsFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News