Data publicării:

Valentin Popa, ministrul Educației. Marian Preda, reacție după scrisoarea rectorilor

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp
Valentin Popa
Valentin Popa

Sociologul Marian Preda, profesor la Universitatea București, a vorbit despre scrisoare de susținere a celor 44 de rectori pentru Valentin Popa, ministrul Educației.

Marian Preda a precizat că îi felicită pe Mircea Dumitru (rector Universitatea București) și Ioan Aurel Pop (rector Universitatea Babes Bolyai din Cluj) pentru pozițiile adoptate.

„Îi felicit pe prietenii mei Mircea Dumitru și Ioan Aurel Pop, rectorii UB și UBB, pentru pozițiile publice exprimate ieri în legătură cu noul ministru al educației și cu lista obedienței și aservirii politice a 44 de universități din România. Încă o dată am fost mândru că fac parte din instituția liberă, independentă politic, numită Universitatea din București și sunt onorat că suntem alături, în Consorțiul Universitaria, de UBB, UAIC și UVT.

În partea cealaltă, 44 de semnături, nume cunoscute și nume necunoscute, o majoritate cantitativă clară a membrilor "celebrului" Consiliu Național al Rectorilor (CNR), instituție egalitară, anti-meritocratică, o mediocrație vasalizată politic de PSD-ALDE și condusă de parlamentari care sunt controlați politic și care, la rândul lor, controlează prin pârghii politice și financiare aproape toate universitățile mici și medii și unele dintre cele mari din zonele ingineriei și medicinei.

Marea problemă cu acea listă nu ține de toleranța mult prea mare a semnatarilor la greșelile gramaticale (adunate de presă, editate, dar suspect de multe și de grave!!) ale noului ministru pe care fiecare dintre semnatari o justifică într-un fel sau altul! Marea problemă este numărul semnatarilor și structura listei care dovedesc vasalizarea, confiscarea politică a învățământului superior de un grup de rectori-politicieni (majoritari din PSD-ALDE). Universitățile unei țări libere trebuie să fie autonome, independente politic! Dacă și ele sunt confiscate politic și ideologic, cine mai apără valorile etice, democrația, piața liberă, societatea deschisă, libertatea, adevărul, justiția socială, cine mai promovează performanța, meritul, creativitatea, excelența?

Toate acestea sunt vândute de majoritatea politizată a membrilor CNR pentru câțiva arginți în plus la buget pe care li-i promit politrucii semidocți și, până la urmă, nici măcar nu li-i dau. Anul trecut același grup din fruntea CNR îl apăra pe Tudose și mă acuza pe mine că exagerez când spun că guvernul confiscă banii din soldurile universităților pe care le obligă să-și plătească singure sumele uriașe prevăzute de Legea 85 pe care ar fi trebuit să le plătească, potrivit legii, ministerul educației. Ce au realizat ei prin solidarizarea cu Tudose și Pop? Guvernul nu a dat banii nici pentru 2017 și nici nu i-a prevăzut în bugetul pe 2018. Dacă lucrurile rămân așa și vom fi obligați să plătim din solduri, cele mai multe universități vor intra, pe rând, în faliment în următorii ani.

Rectori în politică

Ce au realizat pentru mediul universitar în atâția ani rectorii-politicieni prin intrarea în politică? Nimic, absolut nimic. Finanțarea pe student este în continuare rușinos de mică și suntem obligați să lucrăm, in detrimentul calității, cu serii mari la licență și master, finanțarea posturilor de cercetare în universități nu există, nu s-au despărțit rutele de promovare și de angajare așa că avem tot concursuri ridicole cu un singur candidat/loc, banii de investiții sunt puțini și acordați preferențial, netransparent, clasificarea se tot amână ca și evaluarea școlilor doctorale, fabricile de diplome private sunt tot acolo și la fel minusculele universități locale de stat (un fel de școli profesionale la fără frecvență cu diplome de licență și master) sunt ținute în viață pe perfuzii financiare de minister, autonomia reală față de minister a scăzut continuu. Asta a produs CNR.

Prin subordonarea celor mai mulți dintre șefii săi și a unei majorități a membrilor față de interesele partidelor politice și liderilor lor centrali sau locali, prin numărul mare de universități minuscule reprezentate cu vot egal cu al marilor universități, CNR este o instituție toxică pentru interesele legitime ale învățământului superior din România, pentru interesele României. Ea trebuie, de aceea, ori reformată prin introducerea votului proporțional și prin depolitizarea conducerii ori desființată și înlocuită cu consorții de universități care sa vorbească, fiecare, în numele propriilor valori și interese, în numele propriilor studenți, cercetători și profesori”, a precizat Marian Preda pe pagina personală de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel