Vâlcea: Accesul vehiculelor în pădurile din apropierea zonei cu pestă porcină africană a fost interzis
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Autorităţile judeţului au decis să intensifice controalele în trafic şi să interzică accesul vehiculelor de orice fel în pădurile din apropierea comunei Goleşti, zonă în care, în urmă cu câteva zile, a fost descoperit cadavrul unui porc mistreţ la care s-a confirmat pesta porcină africană. 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, poliţiştii vor acţiona 24 de ore din 24 pe drumurile din localitatea afectată pentru a preveni răspândirea virusului. 

"S-a stabilit ca IPJ Vâlcea să acţioneze pe raza localităţii Goleşti în trei schimburi în vederea verificării autovehiculelor şi a a legalităţii transporturilor de animale. De asemenea, în localităţile limitrofe comunei Goleşti au fost transmise dispoziţii ca în zonele împădurite să nu mai ajungă ATV-uri, motociclete, atelaje şi alte vehicule", a precizat inspectorul şef adjunct al IPJ Vâlcea, Ion Matei. 

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, au anunţat că nu a mai fost confirmată prezenţa virusului la niciun alt animal din zonă, din cele câteva sute de mistreţi ce urmează să fie extraşi din fondurile de vânătoare în următoarele săptămâni, până acum fiind împuşcaţi 11. 

"S-a făcut supravegherea conform planului de măsuri în toate localităţile care intră în zona afectată şi anume: Goleşti, Râmnicu Vâlcea, Bujoreni, Milcoiu, Dăeşti, Budeşti, Berislăveşti, Călimăneşti, Runcu şi Muereasca şi nu a mai fost confirmată prezenta virusului la niciun alt exemplar. S-au verificat un număr de 1.342 de gospodării, cu un număr de 1.131 de porci, fiecare proprietar fiind informat de obligaţiile pe care trebuie să le respecte pentru prevenirea pestei porcine africane. În continuare, supravegherea se face zilnic, pe cele două zone - cea infectată şi cea tampon, şi se recoltează probe din fondurile de vânătoare, acestea fiind trimise, în regim de urgenţă, la Dâmboviţa în vederea examinării", a declarat directorul DSVSA Vâlcea, Mihai Miclea. 

Pesta porcină africană a fost confirmată joi la un mistreţ găsit mort într-o pădure din comuna Goleşti. 

Vezi și: Vâlcea: Pesta porcină africană, confirmată la un mistreţ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel