Adevăratul ajutor pentru cei afectați de inundații, după ce trece valul de emoții. Val Vâlcu aduce aminte de "sindromul Făcăeni"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
sursa foto: Inquam Photos / George Călin
sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Val Vâlcu a vorbit despre situația locuitorilor afectați de inundații. 

Invitat la Antena 3, la emisiunea moderată de Gina Vacariu, Val Vâlcu spune că adevăratul ajutor pentru oamenii aflați în zone inundabile ar fi fost relocarea în zone mai înalte. Jurnalistul precizează că este imposibil ca omul să lupte cu natura, mai ales în situația în care localitățile afectate se află în dreptul scurgerii râurilor. 

"Să ne uităm la geografie în localitățile astea. Dealurile sunt ca o pâlnie, iar așezarea este în dreptul scurgerii. Nu ai cum să faci un zid ca de cetate în jurul lor să le protejezi. Localitatea e așezată în dreptul scurgerii unei pâlnii. 

Problema de fond, după ce trece emoția, după ce se liniștește valul de populism este precum la Făcăeni (din județul Ialomița) în 2004, atunci când Năstase s-a dus după o tornadă și a reconstruit tot satul până în alegeri. Nu cred că s-a plătit vreodată o asigurare de acești oameni că știu că vine guvernul sau alți oameni precum Gigi Becali și le face, le reconstruiește casele. 

După o lună, după o săptămână, nu se va mai așeza nimeni să gândească soluții. Vrem o țară ca afară, da? În străinătate se construiește pe deal. Adevăratul ajutor pentru oamenii aceștia era relocarea pe deal, din calea apelor. Nu putem să ne luptăm cu natura. Ce putem să facem? Cazemate și să fim în război cu natura? Punem fortificații în jurul localităților să nu vină apa? Nu-i mai logic să te muți din calea apelor?" a spus Val Vâlcu la Antena 3.

Hadăr: "Cetățenii ar trebui să capete cultura asigurării caselor"

Prezent în aceeași emisiune, Anton Hadăr a spus că oamenii ar trebui să-și asigure casele. Hadăr a menționat că ar fi fost ideal dacă ar fi existat cultura asigurării imobilelor măcar cu polițe minimale. 

"Mă uit la zonă și toate satele astea sunt pe malul pârâului Suhurlui, care se umflă. Toate sunt pe verticală. Ar trebui lucrări de amploare acolo. (...) Ar fi bine ca toți cetățenii să capete cultura asta a asigurării casei. Vorbim de asigurarea aceea obligatorie, că altfel, ca să te asiguri de la a la z te costă bani mulți. Deci lucrul acesta ar trebui făcut de toți cetățenii României. Nu sunt sume foarte mari să știți, la asigurările pe casă, dar nu avem cultură. Te asigură totuși la foc, la cutremur, la dezastre naturale. Apoi, imaginile sunt înspăimântătoare. Noi acum ne străduim să vedem care ar putea fi căile de vindecare a efectelor, să-i ajutăm pe cetățeni, să-i cazeze, să-i ia de acolo. Dacă pe frații ucraineni i-am cazat peste tot, prin toate hotelurile din Galați, acolo unde sunt hoteluri bunicele, să-i ducem și pe acești oameni să stea 8-10 zile o săptămână, în locuri calumea, demne. Să le asigure mâncare, pentru că premierul așa a zis, că le asigură tot ce trebuie. Apreciez acest fapt, dar să vedem dacă și cetățeanul va dori să meargă. Și aici e o altă belea," a spus Hadăr. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel