Val Vâlcu: Electoratul de dreapta să le facă statuie lui Dragnea și Ponta pentru măsurile luate, văzând ce măsuri ia acum PSD-ul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
După 1989, la Palatul Victoria s-au perindat mult mai multe guverne decât probabil se așteptau românii, care mai de care mai promițătoare care ațâțau speranța românilor într-un trai mai bun. În articolul de mai jos veți găsi, o scurtă retrospectivă a realizărilor celor mai controversate Guverne pe care le-a avut România: Guvernul Ponta și Guvernul ”Dragnea”.

”Eu zic că ar trebui ca electoratul de dreapta să îi facă o statuie lui Dragnea și lui Ponta pentru măsurile luate, văzând ce măsuri ia acum PSD-ul. Să le ridice statuie: una mai mare lui Dragnea și una mai mică lui Ponta, sau vice versa, care au luat măsuri de dreapta, economia duduia, au relansat economia prin măsuri liberale, de liberalizare, nu de restrângere, de închidere”, a declarat jurnalistul Val Vâlcu în cadrul emisiunii Diferiți mass-media, realizată de către DC News. 

Retrospectiva ”Guvernului Dragnea”

Impropriu spus, ”guvernul Dragnea” deoarece  fostul lider PSD, nu a ocupat niciodată funcția de prim-ministru însă a stat la baza unui program de guvernare amplu și promițător.

Guvernarea lui Dragnea - Cabinetul  Grindeanu 

Una dintre măsurile principale ale Guvernului Grindeanu a fost modificarea Legii achiziţiilor publice și a procedurilor de eliberare a avizelor prin care s-a dorit eliminarea motivelor pentru întârzierea şi blocarea proiectelor.

O altă măsură controversată- și poate neînțeleasă la vremea respectivă- a fost crearea Fondului Suveran de Investiții cu scopul reducerii încasărilor la bugetul de stat, prin transferul dividendelor, care în mod normal alimentau bugetul, către noul fond, şi, pe de altă parte, scoaterea unor cheltuieli din buget.

Guvernul lui Dragnea- Cabinetul Tudose

Cabinetul Tudose se putea lăuda la acea vreme cu o creștere economică medie de 5,5%, modernizarea infrastructurii, susținerea capitalului autohton și lupta cu evaziunea și munca la negru. Ba mai mult România figura în ”Top 5 mondial la creștere economică”, și se situa pe primul loc, înaintea Chinei și Indiei, conform estimării FMI, respectiv pe locul trei, conform estimării Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

  • FONDURI EUROPENE: În ceea ce privește absorbția fondurilor europene, în raportul PSD din acele vremuri rezulta că România a depășit, în ceea ce privește gradul de absorbție, țări precum Olanda, Austria, Croația, Italia, Irlanda, Slovenia, Belgia și Franța.

  • PUTEREA DE CUMPĂRARE: Totodată, se înregistrase și creșterea puterii de cumpărare pentru salariați (cu 12,6%) și pentru pensionari (14,6%).

  • CREȘTEREA SALARIALĂ: creșterea salariului minim, acordarea tichetelor de vacanță, „creșterea salariilor în Sănătate”, „creșterea salariilor în Educație”, „creșterea salariilor în Cultură”, „creșterea salariilor în Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională” și „creșterea salariilor din Administrația Publică”.

  • PENSIONARI: creșterea punctului de pensie, eliminarea CASS, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei, reducerea impozitului pe venit (de la 16% la 10%) pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, creșterea pensiei minime și creșterea pragului de venit lunar (de la 750 de lei la 900 de lei) pentru accesul pensionarilor la Programul de compensare cu 90% a prețului de referință la medicamente.

  • EDUCAȚIE: PSD-ul lui Dragnea se lauda la acea vreme că a realizat 106 clase de învățământ dual și că a finalizat 46 de grădinițe și 24 de școli, dar și că a elaborat Legea manualului.
  • MEDIUL DE AFACERI: reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru salarii activități independente, dobânzi, chirii, arendă și investiții

Nu în ultimul rând, lista realizărilor continuă cu finalizarea Stadionului ”Ion Oblemenco” din Craiova, finalizarea a 97 de locuințe pentru tineri - 60 în județul Tulcea, 16 în Satu Mare și 21 în Brașov - și „extinderea la patru benzi a Centurii Capitalei care subtraversează autostrada București-Pitești și recepționarea a 15 km de autostradă”.

Guvernul Dragnea - Cabinetul Dăncilă

Viorica Dăncilă a fost unul dintre cei mai criticați prim-miniștri ai României, cu toate acestea Guvernul condus de ea s-a remarcat prin adoptarea legii ridesharing-ului, în urma căreia, companii precum Uber au intrat în legalitate.

Printre altele, Guvernul Dăncilă a plusat și a intenționat să scadă Taxa pe Valoarea Adăugată de la 9% la 5% pentru livrarea unor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Reducerea deficitului la bugetul de pensii. Semestrul I 2017  înregistrase 6,3 miliarde lei, semestrul I 2018 - 3,2 miliarde lei. La un simplu calcul, în perioada guvernării Dăncilă bugetul de stat avea un plus de 3,1 miliarde lei, conform Gov.ro.

În ceea ce privește șomajul, în decembrie 2016 şomajul era de 4,8%, în decembrie 2017 şomajul era de 4,02%, iar în iunie 2018 şomajul era de 3,48%, sub pragul de 3,5%.

Retrospectiva Guvernului Ponta

Guvernul Victor Ponta  a deținut puterea executivă în România între 7 mai 2012 și 21 decembrie 2012.

Intens criticat la vremea respectivă, Guvernul Ponta s-a remarcat prin pachetul economic ce viza creșterea veniturilor clasei de mijloc până la crearea de noi locuri de muncă (prin scăderea TVA și reducerea fiscalității pentru microintreprinderile active),  inclusiv creșterea veniturilor la bugetul de stat prin eficientizarea ANAF.


Realizările Guvernului Ponta



Prin Codul Fiscal adoptat de Guvernul Ponta, de la 1 ianuarie 2016, TVA a fost redus de la 24% la 20%, impozitul pe dividende scăzut de la 16% la 5%, veniturile micro întreprinderilor impozitate cu cote cuprinse între 1 şi 3% în funcţie de numărul de salariaţi. 

  • Reducerea CAS cu 5 puncte. 

  • Reducerea TVA la alimente – obiectiv realizat la produsele de panificaţie.

  • Desfiinţarea de tarife şi avize, pentru o birocraţie mai mică – numărul de taxe parafiscale se  înjumătăţise.

  • Deficitul bugetar era la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

  • Guvernul Ponta a înregistrat și cea mai mare creştere a numărului de km de autostradă: doar câteva luni de la preluarea guvernării, Ponta a tăiat panglici la peste 120 de kilometri de autostradă.

  • A reușit și o stopare creşterii preţului la energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel