Acuzații grave: Val de morți suspecte la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală. Alexandru Rafila: Am trimis Corpul de Control
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Val de morți suspecte la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală. Alexandru Rafila: Am trimis Corpul de Control / Foto: Pixabay
Val de morți suspecte la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală. Alexandru Rafila: Am trimis Corpul de Control / Foto: Pixabay
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat informațiile potrivit cărora la Spitalul Sf. Pantelimon din București ar fi fost raportat un val de morți suspecte.

Un val de morți suspecte ar fi fost raportat la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Potrivit Antena 3, cazul ar fi fost reclamat și la procuratură, existând deja o sesizare înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Ar exista acuzații că zeci de pacienți ar fi murit în doar câteva zile. Acuzațiile au fost comentate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ce Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control. 

”În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuțiilor sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate.  Totodată, în cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților.  Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate” arată Ministerul Sănătății. 

”Sunt lucruri care trebuie constatate, nu trebuie doar declarate!”

"Au mai fost sesizări despre activitatea spitalului în cursul acestei săptămâni, eu am trimis Corpul de Control ca urmare a acestor sesizări, mâine dimineață va fi acolo. Este prevăzută această activitate în programul direcției de specialitate. Acum chestiunea aceasta cu val de morți și așa mai departe, totuși acestea sunt lucruri care trebuie constatate, nu trebuie doar declarate. Mai mult, acolo sunt puse la îndoială competențele profesionale ale medicilor, deci nu pot să fac niciun fel de afirmații pe acest subiect.

Normal că am vorbit cu managerul, spune că nici vorbă de așa ceva, dar repet, nu vreau să mă ante-pronunț, aștept rezultatele de la colegii de la Corpul de Control și ulterior vom acționa în consecință. Dacă ar fi făcută o plângere penală cu atât mai bine pentru că atunci va exista și un alt tip de anchetă, alături de cea de natură administrativă pe care o desfășurăm noi", a spus Alexandru Rafila, intervenind telefonic la Antena 3 CNN.

Alexandru Rafila: Acest gen de acuzații nu le-am întâlnit până acum în cariera mea medicală

Cât despre celelalte plângeri pe care le-a menționat, Alexandru Rafila a spus: "Nu sunt plângeri de la pacienți, e vorba de plângeri ale unora dintre angajații de acolo de la spital. Sunt plângeri pe care trebuie să le verific, nu îmi place să comentez până când nu le verific. Ele trebuiesc întâi verificate și dacă se adeveresc, sigur, se vor lua măsuri. Până atunci eu vreau să fiu rezervat în declarații. Acest gen de acuzații nu le-am întâlnit până acum în cariera mea medicală. Nu e vorba de nicio informație, e un articol de presă care a apărut printr-o sursă mai puțin cunoscută, rămâne să constatăm dacă ceea ce scrie acolo este în vreun fel sau altul adevărat".

"Sunt rezervat în a da verdicte, haideți să așteptăm ziua de mâine și să vedem cu ce rezultate vin colegii de acolo și bineînțeles, dacă este cazul, vom sesiza și Colegiul Medicilor, care ar jurisdicție în domeniul practicii medicale. Sunt niște reclamații, nu sunt informații. Sunt reclamații ale unor angajați împotriva medicilor spitalului. Decizia medicală în ceea ce privește terapia aparține medicului, responsabilitatea profesională privind acordarea tratamentului aparține medicului. Eu nu pot să plec de la premisa că acești colegi ai noștri, medici, au acționat greșit pentru că cineva are impresia că nu au acționat bine din punct de vedere profesional și din cauza asta nu vreau să continuăm această discuție până nu avem date concrete. Vom discuta cu Colegiul Medicilor din București, nu putem să facem astfel de afirmații decât atunci când ele sunt confirmate", a mai spus Alexandru Rafila.

DCNews a încercat contactarea managerului Spitalului Sf. Pantelimon, care nu a răspuns solicitării telefonice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel