Data actualizării:
Data publicării:

Val de caniculă în România: Cât va dura. Elena Mateescu (ANM): Primele valori de 40 de grade la umbră

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Vremea
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit prognoza meteo pentru următoarele zile care se anunță caniculare.

"Ne aşteptăm să înregistrăm un val de căldură de lungă durată, mai intens, mai persistent şi din punctul de vedere al ariei şi al valorilor de temperaturi. Astăzi, contăm pe valori de până la 35-37 de grade - acestea s-au şi confirmat în bună parte din ţară.

Mai ales în partea de vest şi sud, valorile au atins, la umbră, 36 - 37 de grade, cu temperaturi resimţite de 39 - 40 de grade. Și indicele temperatură - umezeală de asemenea a atins şi a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, practic în zonele în care se află sub incidenţa Codului Galben şi mă refer, aici, la Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea Continentală şi jumătatea sudică a Moldovei.

"Nu excludem să avem primele valori de 40 de grade la umbră"

 

Mâine, vorbim de extinderea ariei judeţelor sub incidenţa Codului Galben, dar şi de o intensificare a valorilor de temperaturi - de la 35 - 37 de grade, posibil local în partea de sud a ţării valori de 38 - 39 de grade la umbră - nopţi tropicale, pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade. Este posibil să consemnăm, la nivelul valorilor de temperaturi, chiar valori minime de până la 23 - 24 de grade, semn că valul de căldură va fi unul deosebit de intens şi disconfortul termic, de asemenea, deosebit de accentuat.

De la mijlocul săptămânii, chiar spre finalul acesteia, mai ales începând de joi, aşa cum arată informaţiile la acest moment, nu excludem să avem primele valori de 40 de grade din această vară, la umbră", a spus Elena Mateescu, la Digi 24.

Cât va dura canicula

 

"Așa cum arată datele, până la acest moment, şi din informaţiile de care dispunem, ca urmare a simulării modelelor numerice pe prognoza vremi, ne confruntăm, până cel puţin în jurul datei de 18 iulie, cu valori ce vor caracteriza o vreme deosebit de caniculară - 37-39 de grade Celsius. În sudul extrem, primele valori de 40 de grade Celsius", a avertizat directorul ANM.

Recomandări pentru populație

 

- Consumați multe lichide, evitând băuturile alcoolice și cele cu conținut ridicat de cofeină.

- Evitați expunerea la soare în intervalul orar 11:00-18:00!

- Asigurați o bună ventilație a locuințelor și folosiți ventilatoare sau aparate de aer condiționat.

- Purtați haine lejere, de culoare deschisă și pălării de soare. Citește mai mult>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel