Data publicării:

Val de căldură peste România, toată săptămâna. Elena Mateescu (ANM) anunță temperaturi resimțite de 44-45°C și nopți tropicale

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Vremea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Elena Mateescu a spus cum va fi vremea în următoarea perioadă.

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a intervenit telefonic la Antena 3 CNN, unde a vorbit despre al doilea val de caniculă ce va lovi România începând de luni, 17 iulie 2023.

„Vorbim de un al doilea val de caniculă în zona țării noastre, după ce toată Europa de sud și sud-est a experimentat încă din 3 iulie 2023 această situație cu valori de temperaturi care au atins 44-45 de grade Celsius în acea partea a Europei.

Mâine, în zona țării noastre, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă în toate zonele de câmpie și podiș, acolo unde temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37°C, dar ceea ce este cel mai important e că în zonele aflate sub incidența codului portocaliu (Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei) vor fi temperaturi frecvent între 37 și 39°C.

Disconfortul termic va fi unul accentuat, deoarece Indicele de Temperatură Umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități și temperaturile resimțite se vor apropia probabil de 44-45°C“, a spus Elena Mateescu.

Posibilitatea emiterii unui cod roșu de caniculă

„Nu putem să excludem posibilitatea emiterii unei alerte care poate să însemne agravarea situației evenimentului meteorologic. Mâine ne vom afla sub incidența codului portocaliu, iar având în vedere că valul de căldură va fi de interes pe durata întregii săptămâni, vom analiza și vom lua în considerare durata intervalului în care al doilea val de căldură aduce cele mai ridicate temperaturi.

Este posibil să înregistrăm 40-41 de grade în extremitatea sudică a țării, nopțile să fie tropicale, iar disconfortul termic să fie unul accentuat. Dacă ne vom apropia de 44 de grade Celsius va însemna o situație extremă.

Pentru acest val, durata este estimată până cel târziu sâmbătă. Luna lui Cuptor, și în țara noastră ar putea fi în acest an una dinte cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteorologice. Deja am înregistrat recorduri ale maximelor zilnice pentru 13 iulie“, a conchis Elena Mateescu, directorul general al ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel