Data publicării:
Val de aer tropical în România, cu temperaturi sufocante. Alina Șerban, ANM: Din ce în ce mai fierbinte! Persistă un interval foarte lung de timp
Alina Șerban, meteorolog ANM, a spus cât timp va dura acest val de temperaturi sufocante.
Alina Șerban, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a venit cu mai multe precizări, în contextul în care astăzi toată țara este sub alertă de Cod Galben și Cod Portocaliu, care anunță un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicat.
"Vorbim de o masă de aer tropical în extindere, dar și în intensificare, astfel încât pe o circulație sudică, sud-vestică aș spune, din zona de nord a Africii, vine aer din ce în ce mai fierbinte care determină temperaturi tot mai ridicate în toate regiunile pentru că acesta s-a extins treptat dinspre vest înspre sud. Elementul important aici ar fi faptul că persistă un interval foarte lung de timp, deja estimăm că această masă de aer va persista în jur de 10 zile, cu temperaturi foarte ridicate, temperaturi peste pragul caniculei, temperaturi peste 35 de grade.
Evident că noi vorbim de temperaturi ce urmează a se înregistra în adăposturi meteorologice, însă temperaturile reale resimțite sunt cu mult mai ridicate. Noi avem și astfel de hartă, dar nu calculează neapărat temperaturile, este o măsură subiectivă, nu ne dă informații despre temperatura resimțită de fiecare în parte", a declarat Alina Șerban la Antena 3 CNN.
Când este emis Cod Roșu de caniculă
Totodată, Alina Șerban a explicat și când se emite Cod Roșu de caniculă: "Sunt mai multe elemente care se iau în calcul, bineînțeles. Dacă ne raportăm strict la temperatură, la ceea ce urmează să estimăm noi, trebuie să avem temperaturi de peste 40 de grade și pe o arie mai extinsă, nu doar o singură valoarea sau două, în partea de sud a teritoriului urmează a se înregistra la început. Apoi, bineînțeles că mai trebuie să ținem cont și de numărul de zile în care persistă acest val de căldură pentru că dacă ne gândim puțin, este o diferență destul de semnificativă aș spune.
Dacă eu înregistrez astăzi o temperatură de 38-39 de grade, dar mâine voi avea o temperaturi de 34 și ieri am avut 32, este același lucru ca atunci când înregistrez 34-35, deci o valoare mai mică - 35 de grade - pe un interval de 5 zile, deja devine sufocant pentru că disconfortul termic de data aceasta este mult mai ridicat, se relizează temperaturi foarte ridicate și îmi creează mie un disconfort pe un interval mai lung de timp. Deci nu neapărat valoarea în sine este foarte importantă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News