Văduva lui Mugabe, preşedinte al statului Zimbabwe, condamnată să doneze vaci şi capre
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Văduva fostului preşedinte din Zimbabwe Robert Mugabe a fost condamnată de un tribunal tradiţional să doneze cinci vaci şi două capre pentru că şi-a îngropat soţul într-un mod considerat nepotrivit, a declarat familia acesteia, joi seara, potrivit AFP.

Văduva fostului preşedinte din statul african Zimbabwe, Robert Mugabe, a fost condamnată de un tribunal tradiţional să doneze cinci vaci şi două capre pentru că şi-a îngropat soţul într-un mod considerat nepotrivit, a declarat familia acesteia, joi seara, potrivit AFP. 

Această instanţă, care nu-l poate obliga pe acuzat, dar ale cărei decizii au o simbolistică puternică, s-a reunit joi dimineaţă, în absenţa acuzatei, Grace Mugabe, potrivit unei surse apropiate familiei.

Ea este acuzată că şi-a îngropat soţul, decedat în 2019, la vârsta de 95 de ani, în curtea casei sale natale din Kutama, la 90 de kilometri vest de capitala Harare.

Instanţa s-a întâlnit la Murombedzi, la aproximativ 25 de kilometri distanţă, în prezenţa a aproximativ 15 persoane. Jurnaliştii nu au putut participa la şedinţă, anturajul şefului tradiţional afirmând că doreşte "o anumită intimitate", relatează Agerpres.

Mugabe ar trebui să fie îngropat într-un loc ales de mama sa sau de familia în care s-a născut



Şeful Zvimba, născut Stanley Mhondoro, a declarat că Mugabe ar trebui să fie îngropat într-un loc ales de mama sa sau de familia în care s-a născut. El a cerut exhumarea corpului fostului preşedinte şi o reîngropare potrivit obiceiului.

Actualul preşedinte, Emmerson Mnangagwa, şi-ar dori ca acesta să fie îngropat în Panteonul naţional al eroilor "luptei de eliberare" din Harare. Cu toate acestea, nepotul lui Mugabe a declarat săptămâna trecută postului SABC că nu a existat niciun conflict în cadrul familiei pe această temă deoarece Mugabe, în timpul vieţii, a declarat în mod clar că nu vrea să fie înmormântat acolo.

Până la ultima suflare, Robert Mugabe, care a domnit cu o mână de fier în Zimbabwe timp de 37 de ani, a nutrit o ranchiună profundă faţă de fostul său vicepreşedinte Mnangagwa, ajuns în fruntea ţării după demisia sa forţată în noiembrie 2017.

"El nu a fost înmormântat acasă la Grace, ci la proprietatea sa şi am acceptat asta ca familie", a declarat vărul său, Dominic Matibiri, pentru AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel