Vaccinarea în farmacii. Prof. dr. Victoria Aramă: Putem gândi un plan mai elaborat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Tbel Abuseridze)
Sursă foto: Unsplash (Tbel Abuseridze)
Programele de vaccinare, dar și rapelurile vaccinurilor din copilărie ar putea fi făcute în siguranță în farmacii. 

Cu privire la rolul farmaciilor, profesor dr. Victoria Aramă a afirmat, în cadrul dezbaterii DCNews, că ”și eu consider că rolul lor este unul extrem de important și le mulțumim că ne sprijină întotdeauna, atunci când pacienții merg și le cer informații, le oferă mereu. Cred că am putea gândi un plan mai elaborat și vorbesc acum în numele ”Societății de strategii de vaccinare și protecție a sănătății”, pe care o reprezint ca președinte, cât și ca vicepreședintele Comisiei de boli infecțioase din Ministerul Sănătății, ar trebui să găsim niște modalități prin care readucem educarea populației către farmacii, prin a avea la îndemână niște postere mari, scrise pe înțelesul lor, pe care să le citească în timp ce stau și așteaptă să își cumpere medicamentele de pe rețetă. Asta ar fi, după părerea mea, o componentă importantă, aceasta educațională, vizuală, inclusiv auditivă, să ceară informații suplimentare, atunci când le consideră necesare. 

Cum poate fi gestionată vaccinarea în farmacii

Cu siguranță, va fi necesară și o educație medicală a colegilor noștri farmaciști, alături de care avem relații foarte bune, ne întâlnim, academic vorbind, în evenimente științifice comune și ne oferim sprijinul în continuare pentru a încerca să aducem informații medicale legate de vaccinare, în vederea efectuării unor vaccinuri în farmacii, pentru că și eu găsesc că vaccinurile pot fi efectuate în siguranță în farmacii, dar aici cred că va fi nevoie de aceste întâlniri, poate pentru a explica cum se face managementul unor reacții adverse extrem de rare, dar posibile uneori după vaccinare, pentru ca fiecare farmacie să aibă la îndemână o trusă medicală de ajutor, în cazul în care este necesară luarea unor măsuri medicale rapide.

De asemenea, să nu uităm că sunt niște vaccinuri cu administrare intranazală, pentru copii, adolescenți, care, cu siguranță se pot face cu ușurință în farmacii și asta ar fi un element extrem de important. În afară de rapelul diftero-tetano-pertusiv despre care am vorbit inițial, adultul și vârstnicul au nevoie de vaccinarea antigripală anuală, cu vaccin tetravalent inactivat, dar are nevoie și de vaccinare antipneumococică și avem în România vaccinuri antipneumococice eficiente”, a spus medicul Victoria Aramă în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel