Vaccinurile împotriva gripei pot reduce cu 40% riscul apariției bolii Alzheimer
Persoanele care au primit cel puțin un vaccin antigripal au avut cu 40% mai puține șanse decât cei nevaccinați să dezvolte boala Alzheimer în decurs de patru ani, potrivit unui nou studiu realizat de UTHealth Houston.
Cercetarea condusă de Avram S. Bukhbinder, un absolvent recent al Școlii de Medicină McGovern de la UTHealth Houston și Paul. E. Schulz, profesor în neurologie la McGovern Medical School, a comparat riscul de incidență a bolii Alzheimer între pacienții cu și fără vaccinare anterioară antigripală într-un eșantion mare, la nivel național, format din adulți din SUA, cu vârsta de 65 de ani și mai mult.
O versiune online timpurie a lucrării, care detaliază descoperirile, este disponibilă înainte de publicarea sa, în numărul din 2 august al Journal of Alzheimer’s Disease.
„Am descoperit că vaccinarea antigripală la adulții în vârstă reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer timp de câțiva ani. Puterea acestui efect protector a crescut odată cu numărul de ani în care o persoană a primit un vaccin anual antigripal – cu alte cuvinte, rata de dezvoltare a bolii Alzheimer a fost cea mai scăzută în rândul celor care au primit în mod constant vaccinul antigripal în fiecare an”, a spus Bukhbinder, care este încă parte a echipei de cercetare a lui Schulz, în timpul primului său an de rezidențiat la Divizia de Neurologie Copilului de la Spitalul General din Massachusetts.
„Cercetările viitoare ar trebui să evalueze dacă vaccinarea antigripală este asociată și cu rata de progresie a simptomelor la pacienții care suferă deja de demență Alzheimer.”, se arată în cercetare.
Studiul – care vine la doi ani după ce cercetătorii de la UTHealth Houston au descoperit o posibilă legătură între vaccinul antigripal și riscul redus de apariție a bolii Alzheimer – a analizat un eșantion mult mai mare decât cercetările anterioare, incluzând 935.887 de pacienți vaccinați împotriva gripei și 935.887 de pacienți nevaccinați.
Timp de patru ani, s-a descoperit că aproximativ 5,1% dintre pacienții vaccinați împotriva gripei au dezvoltat boala Alzheimer. Între timp, 8,5% dintre pacienții nevaccinați au dezvoltat boala Alzheimer, în timpul urmăririi.
Aceste rezultate subliniază efectul protector puternic al vaccinului antigripal împotriva bolii Alzheimer, potrivit Bukhbinder și Schulz. Cu toate acestea, mecanismele care stau la baza acestui proces necesită studii suplimentare.
„Deoarece există dovezi că mai multe vaccinuri pot proteja de boala Alzheimer, ne gândim că acesta nu este un efect specific al vaccinului antigripal”, a spus Schulz.
„În schimb, credem că sistemul imunitar este complex, iar unele modificări, cum ar fi pneumonia, îl pot activa într-un mod care agravează boala Alzheimer. Dar alte lucruri care activează sistemul imunitar pot face exact opusul. În mod clar, avem mai multe de învățat despre modul în care sistemul imunitar relaționează cu această boală.”
Boala Alzheimer afectează mai mult de 6 milioane de oameni care trăiesc în SUA, numărul persoanelor afectate crescând din cauza îmbătrânirii populației națiunii. Studiile anterioare au descoperit un risc scăzut de demență asociat cu expunerea anterioară la diferite vaccinuri la vârsta adultă, printre cele pentru tetanos, poliomielita și herpes, în plus față de vaccinul antigripal.
În plus, pe măsură ce trece mai mult timp de la introducerea vaccinului COVID-19 și devin disponibile date mai lungi de urmărire, Bukhbinder a spus că va merita să investigheze dacă există o asociere similară între vaccinarea COVID-19 și riscul bolii Alzheimer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News