Vaccinul Pfizer modificat creşte protecţia în faţa Omicron
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Zoltán Bencze, Pexels
Fotografie de la Zoltán Bencze, Pexels
O doză de rapel a versiunii actualizate a vaccinului Pfizer anti-COVID, modificat special pentru a combate varianta Omicron a coronavirusului, a generat un răspuns imunitar important.

Consilierii FDA urmează să se întâlnească marți pentru a discuta dacă vor actualiza vaccinurile COVID-19 pentru toamnă. Este probabil ca vaccinurile actualizate să fie reproiectate pentru a combate varianta Omicron a coronavirusului, spun experții citați de Reuters.

Pfizer și BioNTech au declarat că dozele de 30 și 60 de micrograme ale unui ser care vizează doar subvarianta BA.1 Omicron care a circulat iarna trecută au determinat o creștere de 13,5 și 19,6 ori a titrurilor de neutralizare împotriva acestei subvariante. O versiune a injecției care conținea atât vaccinul reproiectat, cât și vaccinul lor original, a determinat o creștere de 9,1 și 10,9 ori, au spus ei.

Rezultatele au fost obținute în urma unui studiu efectuat pe 1.234 de persoane cu vârsta de 56 de ani sau mai mult. Injecțiile au fost bine tolerate de participanți, au precizat companiile.

Aceștia au precizat că primele studii de laborator sugerează că serul neutralizează subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 care au circulat mai recent, deși într-o măsură mai mică decât în cazul BA.1, cu titruri de aproximativ 3 ori mai mici.

Companiile continuă să colecteze date despre cât de bine se comportă boosterele față de tulpinile care au circulat mai recent.

Moderna a realizat, de asemenea, un vaccin reproiectat care vizează subvarianta BA.1 Omicron. Compania a declarat că vaccinul său actualizat a funcționat bine împotriva subvariantelor Omicron mai recente și că merge mai departe cu planurile de a cere aprobarea autorităților de reglementare, scrie Mediafax.

Studiu: Aproape 20 de milioane de decese, prevenite prin vaccinurile Covid

Vaccinurile Covid au prevenit aproape 20 de milioane de decese în primul an după ce au fost introduse, potrivit primului studiu de mare amploare pe această temă, publicat vineri, informează Mediafax. Studiul a constatat că au fost prevenite 19,8 milioane de decese dintr-un potenţial de 31,4 milioane de decese care ar fi avut loc dacă nu ar fi fost disponibile vaccinuri. A fost o reducere de 63%, a constatat studiul, notează France 24. Studiul a folosit cifre oficiale sau estimări atunci când datele oficiale nu erau disponibile pentru decesele cauzate de Covid, precum şi numărul total de decese în exces din fiecare ţară. Excesul de mortalitate este diferenţa dintre numărul total de persoane care au murit din toate cauzele şi numărul de decese aşteptat pe baza datelor anterioare.

China nu a fost inclusă în studiu

Aceste analize au fost comparate cu un scenariu alternativ ipotetic în care nu s-a administrat niciun vaccin. Modelul a ţinut cont de variaţia ratelor de vaccinare între ţări, precum şi de diferenţele de eficacitate a vaccinurilor pe baza tipurilor de vaccinuri despre care se ştie că au fost utilizate în principal în fiecare ţară. China nu a fost inclusă în studiu din cauza populaţiei sale mari şi a măsurilor stricte de izolare, ceea ce ar fi distorsionat rezultatele, a precizat studiul.

Studiul a constatat că ţările cu venituri ridicate şi medii au reprezentat cel mai mare număr de decese evitate, 12,2 milioane din 19,8 milioane, ceea ce reflectă inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri la nivel mondial. Aproape 600.000 de decese suplimentare ar fi putut fi prevenite dacă s-ar fi atins obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a vaccina 40% din populaţia fiecărei ţări până la sfârşitul anului 2021, a concluzionat studiul. "Probabil că milioane de vieţi ar fi fost salvate dacă am fi pus vaccinurile la dispoziţia oamenilor din întreaga lume", a declarat autorul principal al studiului, Oliver Watson de la Imperial College London. "Am fi putut face mai mult", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel