Vaccinul AstraZeneca dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford are eficiență de până la 90% în lupta cu noul coronavirus, însă perioada scurtă de timp pentru realizarea acestuia nu trebuie să ia pe nimeni prin surprindere.
Principala cheie a planului a fost crearea unui stil de vaccin revoluționar cunoscut drept „plug and play” (bagă-l în priză și joacă-te, n.r.). Astfel, cercetătorii Oxford au creat ChAdOx1, o bază a unui vaccin care poate fi modificată după preferințe. De aceea, în loc de 10 ani, oamenii de știință au obținut noul vaccin în doar 10 luni.
Chiar dacă pare ciudat sau chiar jignitor, a fost un noroc că pandemia a fost cauzată de coronavirus, transmite BBC. Această familie de viruși a încercat să sară de la animale la oameni de două ori în ultimii 20 de ani: SARS în 2002 și MERS în 2012. În acest mod, oamenii de știință știau deja biologia virusului, comportamentul specific și, cel mai important, călcâiul lui Ahile – proteina „cu țepi”.
„Am avut un start cu mare avans”, a spus prof. Andrew Pollard din echipa Oxford care a dezvoltat vaccinul. „Dacă ar fi fost un virus complet necunoscut, am fi fost într-o situație cu totul specială”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci