Data actualizării:
Data publicării:

Vaccinul anti-HPV, atacat de un ziar britanic. Sprijin important pentru adversarii vaccinării

Autor: DCNews Team
WhatsApp
HIV SIMPTOME
HIV SIMPTOME

Un articol publicat în ediția de dumninică a unui important ziar britanic dă o lovitură serioasă campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. The Independent subliniază riscurile vaccinului  anti-HPV, prezentând cazul unei fete ai căror părinți susțin că vaccinarea a declanșat o afecțiune reumatismală care a afectat inima. Medicii nu au confirmat legătura, dar ziarul pleacă de la acest caz pentru a personifica situația a ”mii de fete” care au dezvoltat boli reumatismale în urma campaniei de vaccinare.

The Independent folosește datele sistemului public de sănătate din Marea Britanie (NHS) care arată că efectele adverse raportate după vaccinarea împotriva virusului papilloma  sunt de 6-7 ori mai numeroase decât în cazul altor vaccinuri administrate în mod obișnuit, cum ar fi cel anti-polio sau anti-tetanos. De asemenea, este invocată decizia autorităților japoneze, care au menținut vaccinul pe lista gratuităților, dar au subliniat riscurile, la începutul acestui an. Articolul recunoaște, însă, că introducerea vaccinării de rutină împotriva HPV salvează circa 400 de vieți, anual, în Marea Britanie, prevenind decesele prin cancer de col uterin.

Cerc vicios: știrile negative fac audiență, alimentând curentul anti-vaccinare

În cifre, numărul cazurilor în care efetele adverse sunt serioase este mic (2587 de cazuri), iar rata mai mare a raportărilor ar putea fi subiectivă, legată de mediatizare și de campaniile anti-vaccinare. Curentele naturiste  au căpătat tot mai mulți adepți, iar presa și autoritățile ar putea fi influențate, spun  medicii. Presa caută audiență, iar decidenții se feresc să contrazică opinia publică. Asociații religioase sau care sprijină medicina alternativă contestă vaccinarea, în general, și militează pentru acceptarea îmbolnăvirilor ”naturale”. Activiștii anti-vaccinare exagerează efectele adverse și folosesc internetul, lansând teorii ale conspirației.

În cazul vaccinării anti-HPV, potrivit Medscape, care citează Japan Times, un raport publicat în 2013 arată că, din 8.29 million de fete care au fost imunizate, până la sfârșitul anului 2012, doar 106 au semnalt  efecte adverse importante (tremurături musculare, dureri articulare sau dificultăți la mers). Rata este dublă în cazul altor vaccinări făcute de rutină, în Japonia, cum ar fi cele împotriva encefalitei.

Situația este mult diferită în SUA, unde Centrul pentru Controlul Bolilor sprijină campania de vaccinare, arătând că prevalența afecțiunii a scăzut cu 56 la sută din 2006, când a fost introdus vaccinul și că acesta este sigur și eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel