Data publicării:
Vă mai amintiți ultimii ani ai lui Ceaușescu? Parada de 1 mai, anulată astăzi din cauza crizei combustibilului
Criza alimentară și restricțiile la combustibil, magazinele goale și desele pene de curent i-au chinuit pe români în ultimul deceniu al domniei lui Nicolae Ceaușescu. Cubanezii trăiesc încă aceeași dramă.
Tradiţionala paradă de 1 mai din capitala cubaneză Havana, un eveniment important în calendarul Partidului Comunist, a fost anulat astăzi din cauza penuriei de combustibil ce paralizează economia ţării.
Corespondentul BBC transmite că această zi are o semnificaţie importantă în calendarul Revoluţiei cubaneze, iar autorităţile locale nu ar fi anulat parada fără motive întemeiate, deoarece are o importanţă simbolică, evenimentul având menirea de a sublinia legătura eternă dintre popor şi Revoluţia socialistă.
Unii oameni merg de bună voie la eveniment, alţii care deţin funcţii publice, sunt obligaţi să meargă. Din cauza crizei combustibililor, autorităţile nu pot asigura necesarul pentru acest eveniment.
În ultimii ani ai regimului Ceaușescu, ziua de 1 Mai era sărbătorită prin muncă. Pentru a forța producția și a compensa lipsa de eficiență a industriei, fuseseră anulate zilele libere și extins programul de lucru, astfel încât ”Planul” să fie realizat înainte de termen. Planul era un mecanism economic al cărui eșec a dus la căderea economiilor socialiste din Estul Europei, necompetitive în fața economiei de piață din restul lumii moderne. Țintele nerealiste stabilite de conducătorii economiilor planificate n-au fost niciodată atinse, iar populația a fost sărăcită pentru realizarea acestor obiective. Defilarea de 1 Mai era, în România, încă un prilej pentru a-i ridica osanale lui Ceaușescu, muncitorii fiind forțați să iasă la paradă, copiii din carele alegorici erau ținuți ore întregi la repetiții, așa că nu au regretat mulți că serbările au fost înlocuite de încă un schimb în fabrici sau uzine. De altfel, circula și bancul cu 1 Mai, citit în formă arhaică Unu Mai: unu mai prost ca tine nu există!
Cuba nu a reușit să treacă la economia de piață, după moartea dictatorului Castro, regimul acestuia supraviețuind și menținând țara în sărăcie lucie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News