Vă fereați de spanacul congelat? Un nutriționist celebru spune că e mai sănătos decât cel proaspăt, gătit cu sos de roșii și un pic de ceapă
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Vă fereați de spanacul congelat sau în conservă? „Aflați că este mai sănătos decât cel proaspăt, gătit cu sos de roșii și un pic de ceapă”, a precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„Spanac proaspăt sau gătit? De la Popeye-marinarul toată lumea știe că spanacul conține fier. Însă fierul vegetal este utilizat de organism în proporție de 3-10%, în timp ce fierul din produsele animale (ficat, carne, pește, ou) are o biodisponibilitate de 25-30%.

Cum să creștem eficiența fierului? Folosind suc de roșii, oțet sau zeamă de lămâie, mediul acid triplează absorția! Fierul este stabil la temperatură înaltă, salata de spanac și mâncarea de spanac au aceeași concentrație în fier”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.

„Pe lângă efectul antianemic, spanacul conține pigmenți cu acțiune antioxidantă și efect anticancer a căror absorbție crește prin gătit. Spanacul preparat termic este de șase ori mai bogat în luteină, zeaxantină și betaină față de frunzele proaspete!

Vă fereați de spanacul congelat sau în conservă? Aflați că este mai sănătos decât cel proaspăt, gătit cu sos de roșii și un pic de ceapă”, a conchis Mihaela Bilic.

Bilic: În post, gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume. Beți apă cu lămâie, ceai verde. Faceți pauze alimentare de 5 ore între mese 

De asemenea, Mihaela Bilic a vorbit despre greșelile care trebuie evitate în post.

„Prin eliminarea produselor de origine animală dăm posibilitatea organismului să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească. Iată câteva recomandări.

Greșeli care trebuie evitate în post:

Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale. 

Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate. 

Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sînge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat. 

Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește. 

Obiective care trebuie atinse în post:

Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc. 

Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel