Data publicării:

USR vrea o mai bună relaţie cu diaspora

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Proteste
Proteste
Senatorul USR Radu Mihail propune, în documentul intitulat 'USR repară după PSD', lansat joi, un set de măsuri pentru 'normalizarea relaţiei' statului român cu românii din diaspora. Potrivit lui Radu Mihail, documentul va sta la baza unor dezbateri care se vor organiza în cadrul comunităţilor de români din diaspora până la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului viitor.

"Haideţi să ne întâlnim! Acestea sunt propunerile pentru o reformă a relaţiei românilor din diaspora cu statul român. Toate propunerile sunt perfectibile. Să readucem decenţa în relaţia statului cu românii din diaspora, cu cei care muncesc şi trăiesc în străinătate", a spus senatorul USR, într-o conferinţă de presă.

Câţi români au plecat din ţară

Potrivit documentului, care apelează la datele Institutului Naţional de Statistică, aproximativ 2,6 milioane de români au emigrat în ultimii 10 ani din ţară. Radu Mihail a menţionat că printre măsurile propuse de USR pentru 'o relaţie decentă' a statului cu românii din diaspora se numără înfiinţarea unui comitet interministerial care să analizeze şi elaboreze politicile privind românii de pretutindeni şi coordonarea acestor politici de către un vicepremier, facilitarea accesului nediscriminatoriu la serviciile de eliberare/utilizare a documentelor pentru cetăţenii din diaspora, recunoaşterea paşaportului ca act de identitate cel puţin în unele situaţii, servicii consulare de calitate şi programe de informare pentru clarificarea obligaţiilor financiare faţă de statul român.

Pentru implicarea românilor din străinătate în dezvoltarea economică a României, USR propune numirea de ambasadori economici ai comunităţilor de antreprenori români din diaspora, extinderea programelor de tip 'Diaspora Start Up', reducerea de taxe pentru firmele care au majoritatea veniturilor din exporturi etc. USR mai pledează pentru o reprezentare mai bună a românilor din diaspora în Parlament, pentru îmbunătăţirea sistemului de vot prin corespondenţă şi introducerea votului electronic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel