USR: Pregătim falimentul lui Dragnea
USR a depus un pachet de iniţiative legislative care vizează interzicerea accesului societăţilor care permit acţiunile la purtător la contractele publice.
"Partidul Uniunea Salvaţi România a iniţiat un pachet de legi care interzice accesul societăţilor cu acţiuni la purtător la contracte cu instituţii publice, astfel încât firmele căpuşe şi neperformante controlate de baronii PSD care au jefuit statul în ultimii ani să fie decuplate de la robinetul banilor publici. Acţiunile la purtător sunt una dintre metodele larg folosite în activităţile ilegale de spălare a banilor, întrucât anonimitatea proprietarului acţiunilor face imposibilă verificarea eventualelor conflicte de interese sau situaţii de trafic de influenţă", anunţă formaţiunea, într-un comunicat de presă intitulat "USR pregăteşte falimentul lui Liviu Dragnea".
Senatorul USR Silvia Dinică, unul dintre iniţiatori, susţine că legislaţia actuală permite funcţionarilor publici aflaţi sub incidenţa Legii nr. 176/2000 să ascundă cu uşurinţă fluctuaţiile nejustificate ale averilor rezultate din facilitarea ilicită a accesului la contracte de achiziţie publică pentru companiile cu acţiuni la purtător pe care le controlează, prin intermediul cărora încălcările legislaţiei privind conflictul de interese pot fi muşamalizate cu uşurinţă.
"În urma dezvăluirilor recente ale jurnaliştilor de la Rise Project, există suspiciunea că deţinătorul acţiunilor la purtător din societatea Tel Drum SA ar fi chiar Liviu Dragnea, ceea ce ar fi foarte grav deoarece ar putea pune sub semnul semnul întrebării legalitatea modului în care această societate a obţinut contractele cu entităţi administrative conduse direct sau prin interpuşi ai liderului PSD", se mai arată în comunicat.
Pachetul legislativ iniţiat de USR vizează modificarea legilor achiziţiilor publice (98/2016, 99/2016 şi 100/2016) în sensul interzicerii participării la licitaţii a societăţilor cu acţionariat secret, neverificabil, aşa cum sunt cele cu acţiuni la purtător.
Se INTERZICE
Mai mult, se interzice şi prelungirea şi/sau suplimentarea contractelor deja semnate cu aceste societăţi la data intrării în vigoare a legii de modificare.
Parlamentarii USR au depus o serie de amendamente şi la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, deoarece există cazuri de contracte cu fonduri publice care nu intră sub incidenţa legilor achiziţiilor publice.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News